RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Є лише три інструменти, які зупинять Путіна

Костянтин Боровий про дійсно ефективні санкції проти Росії

Костянтин Боровий про дійсно ефективні санкції проти Росії Фото: EPA/UPG

США готуються ввести чергові санкції щодо Росії. Цього разу - проти компаній, які причетні до виготовлення хімічної зброї для режиму сирійського лідера Башара Асада. Але подібні санкції не здатні змінити політику президента РФ Володимира Путіна. Щоб Кремль відмовився від своєї агресивної зовнішньої політики, потрібні три інших радикальних інструменти.

Таку думку висловив "Апострофу" російський опозиційний політик Костянтин Боровий.

Санкції проти Росії залишаються символічними. Вони мають конкретний фінансовий ефект: падають котирування компаній, проти яких ці санкції спрямовані. Але все одно ефект дуже символічний. Заходу вдалося зупинити Радянський Союз більш серйозними діями. Ембарго на нафту, ембарго на сучасні технології подвійного призначення та падіння цін на нафту - ось ці три інструменти є справжніми санкціями, здатними зупинити Кремль. Все інше - символіка.

Я думаю, що на Заході, на жаль, немає готовності до таких дій. Тому що влада в цивілізованих країнах переобирається, а в умовах вільних виборів здатність до радикальних дій знижена.

Багато в чому сьогоднішня поведінка Трампа в Сирії, його заяви про виведення військ із Сирії (що лунали ще до хіматаки та удару сил західної коаліції по об'єктах, підконтрольних Башару Асаду, - "Апостроф") базуються на необхідності зберегти підтримку суспільства для наступних виборів.

Те ж саме відбувається в Німеччині, яка взагалі відмовилась брати участь у коаліції в Сирії, а також у Франції та Великій Британії.

Читайте також: Ракетний удар по союзнику Кремля: в Путіна є ще місяць

Будь-яке цивілізоване суспільство сприймає радикальні або військові дії з невдоволенням. Щоб здійснювати такі дії, потрібна велика робота зі створення мотиваційних передумов. У Великій Британії цим мотивом стало використання бойових отруйних речовин, коли російські спецслужби намагалися знищити [Сергія] Скрипаля. Громадяни нарешті зрозуміли, що це дуже серйозна загроза.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію