RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Ракетний удар по союзнику Кремля: в Путіна є ще місяць

Костянтин Боровий про те, як Путіна змушують піти із Сирії

Костянтин Боровий про те, як Путіна змушують піти із Сирії Фото: EPA/UPG

На хімічну атаку в місті Дума США відповіли спільним з Великою Британією та Францією авіаударом і ракетним ударом з кораблів по трьох об'єктах у Сирії. Раніше Дональд Трамп заявляв, що мають бути покарані не тільки сирійський лідер Башар Асад, але й ті, хто його підтримують, - Іран і Росія. Чому подальші дії Заходу будуть серйознішими і скільки часу залишилося у Володимира Путіна на те, щоб піти із Сирії, "Апострофу" розповів російський опозиційний політик Костянтин Боровий.

Путін намагається зараз зберегти обличчя. Ракети, запущені по Сирії, Росія контролювати жодним чином не могла: ні збивати, ні навіть точно розуміти траєкторію їх руху. Для російських військ, систем ППО було великою несподіванкою те, що ці удари проводилися з Червоного моря, з літаків. Запущені за деякий час "протиракети" - це просто пропагандистський крок. Слава Богу, що, як вже американці казали, нікого не пошкодили цією демонстрацією сили за годину після того, як був здійснений удар.

Зрозуміло, що всі розумні люди хотіли, щоб американці довбонули по російських військових базах, складах зі зброєю, асадівській армії. Але американці та коаліція в цілому такого завдання не ставили, вони не хотіли провокувати Росію на якісь радикальні дії. Більше того, заздалегідь повідомили про цілі удару і, мабуть, про його час. Усі встигли сховатися. Я думаю, що якісь цінні компоненти хімічної зброї теж встигли переховати.

Але навіть з урахуванням того, що це був удар тільки по хімічній зброї, по дослідницьких центрах, це, тим не менше, символічний удар. Путіну дозволили зберегти обличчя, і це був досить прозорий натяк на те, що якщо він буде слідувати розсудливості, припинить підтримувати цю тварину, Асада, почне скорочувати озброєння в Сирії, то йому дадуть можливість спокійно піти. В іншому випадку наступний удар буде по військовій інфраструктурі, як це зробили в Югославії, Лівії, Іраку...

Читайте також: В Путіна залишилося два поганих варіанти в Сирії, на Донбасі виходу теж немає

В Путіна не так багато часу. Ну, місяць в нього є, щоби припинити провокаційні дії, підтримку Асада і, можливо, провести якісь переговори про механізми виходу Росії з цієї ситуації.

В мене відчуття, що Путін не скористається цим шансом. Він - маніяк, важкохвора людина. Він сприймає те, що трапилося, як особисту образу, за яку йому хочеться мститися - Заходу, сирійцям, власному народу. Пропозиція про санкції (у відповідь на удар по Сирії та нові санкції проти РФ, - "Апостроф") - це пропозиція про те, як насолити власному народу.

Я думаю, що військова складова цієї мстивої дії може проявитися в Грузії, в Україні. У Сирії, куди йде 2-га авіаносна група США, російські війська будуть сидіти тихіше води, нижче трави. Будь-яка активність, будь-яка хімічна атака або спроба захопити в курдів нафтоносні райони будуть жорстоко припинені, і Путін це добре розуміє. Що не зустріне опору в Україні, я думаю, він теж добре розуміє. Так що я побоююся якихось активних дій в Україні.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним