RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Справа дійшла до крайнощів: в Росії можливий військовий переворот

Військовий оглядач про кризу всередині політичної еліти в РФ

Військовий оглядач про кризу всередині політичної еліти в РФ Фото: EPA/UPG

За деякими даними, Росія може перекинути на Донбас два нових підрозділи повітряно-десантних військ, щоб спробувати спровокувати українську армію на наступ, потім нанести їй максимальних втрат і поліпшити свої бойові позиції у Луганській області. Чи справді Росії потрібна зараз подібна авантюра, "Апострофу" розповів російський військовий оглядач Павло Фельгенгауер.

Сама собою можливість більш серйозних бойових дій на Донбасі, звичайно, є. Але в тому, що це прямо зараз там почнеться, я трохи сумніваюся. По-перше, навряд чи про подібні дії, якщо вони все-таки почнуться, можна буде заздалегідь прочитати в інтернеті. Отож, скоріше, зараз нічого такого не буде. А дрібне поліпшення бойових позицій – річ не принципова і не особливо потрібна.

Ну а взагалі, звичайно, в майбутньому можливі певні проблеми. Можливо, і зараз теж. Це все не виключено.

Дії Росії в першу чергу обумовлені внутрішньополітичною боротьбою. Справа зовсім дійшла до крайнощів, внутрішньополітичне напруження в Росії досягло максимуму за останні роки. Такого загострення не було, напевно, з 2012 року. Це, насамперед, відображається на зовнішній політиці – і в Сирії, і в Україні, і на загальному погіршенні відносин із Заходом, і, навіть, відношенні до кризи у Вірменії. Усе це може призвести та призводить до загострень по всьому периметру зовнішньої політики.

Але це відображення внутрішньополітичної боротьби. Я не виключаю навіть військового перевороту в Росії. Це, можливо, вкрай малоймовірний сценарій, але виключити його повністю не можна.

За два тижні в Росії буде новий уряд, і, очевидно, можлива абсолютно нова політика. [Російський політик Олексій] Кудрін дає переможні інтерв'ю, що він тепер буде рулити. Природно, що для російської "партії війни" це настільки серйозна загроза, що заради цього можна хоч війну з Україною затівати, щоб цього уникнути.

Те, що в Росії "всі підтримують Путіна з усіх питань", що вибори пройшли – не грає ніякої ролі. Тому що у нас не демократія і народ нічого не вирішує. А всередині правлячої еліти найгостріша криза: люди не знають, куди бігти, де ховатися і що буде.

Читайте також

Бої на території Росії: які цілі у російських добровольців

Що відбувається у Бєлгородській та Курській областях РФ та які цілі у повстанців-добровольців

Битва за Молдову: здавалося б, до чого тут Україна

Кремль має розрахунок під час президентської кампанії послабити нинішнє керівництво Молдови

На роздоріжжі: чи вдасться Вірменії вислизнути з російських обіймів

У Єревані публічно говорять про європейські перспективи, проте поки що далі слів справа не пішла