RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Путін не хоче відповідати за брехню: росіянам доведеться затягувати паски

Про інтерв'ю Путіна європейським ЗМІ

Про інтерв'ю Путіна європейським ЗМІ Фото: EPA/UPG

Тези президента РФ Володимира Путіна, який в інтерв'ю австрійському телеканалу пішов від відповідей на питання щодо його брехні відносно ролі "зелених чоловічків" в анексії Криму, не несуть нічого нового. Росія залишиться "табором в облозі", жителям якого і далі пропонуватимуть "затягувати паски". Таку думку висловив "Апострофу" російський політолог Дмитро Орєшкін.

Важливо, що Путін визнав за необхідне дати інтерв'ю. Важливо, що він дав інтерв'ю австрійському ЗМІ, тому що в нього залишається не так вже й багато вікон, через які він може спілкуватися із зовнішнім світом. Це, по-перше.

По-друге, коли Путін говорить про НАТО, це предмет його стурбованості. І тут проявляється абсолютно різний підхід до НАТО в країн Східної Європи і в Росії. Східноєвропейські країни, дивлячись на те, що сталося в Україні, дуже поспішають і щосили намагаються використовувати всі доступні можливості, щоб приєднатися до цього блоку.

А Росія вважає це проявом експансіоністської сутності блоку НАТО. Східноєвропейські країни вважають, що таким чином вони можуть забезпечити свій державний суверенітет і військову безпеку. І тут принципово різні підходи. НАТО – блок добровільний: він не приєднував за допомогою військової сили території сусідніх держав.

А в очах Росії розширення НАТО є наслідком агресивної політики Заходу. В очах Заходу воно продиктоване агресивною політикою Росії. Не думаю, що позиція Путіна щодо НАТО в якійсь мірі здивує європейського читача, але для російського читача це важливо, тому що НАТО використовується в якості досить ефективної страшилки на внутрішньому інформаційному полі.

Коли російські "ввічливі зелені чоловічки" з'явилися в Криму, російському громадянинові пояснили, що в іншому разі за два тижні там була би база НАТО. Що насправді суперечить міжнародній Конвенції Монтре [про статус проток], відповідно до якої країни, що не мають виходу до Чорного моря, не мають права тримати військові кораблі в цій акваторії більше двох тижнів. Так що база НАТО в Криму – це суто пропагандистський винахід, який працює. Це той самий старий кінь, який борозни не псує. Значна частина людей (не скажу, що більшість, але значна частина) схильна сприймати такого роду заяви як відображення сучасної політичної реальності.

Читайте також: Починає дратувати: Путін буде "забувати" про Донбас

З огляду на будову російського телебачення, багато хто дійсно відчуває себе за залізною завісою, в кільці ворогів... І на тлі зниження економічних і соціальних стандартів це, мабуть, єдиний стимул, щоб переконати населення гуртуватися навколо національного лідера.

Так що нічого нового немає, це все цілком передбачувано. Та й взагалі, треба сказати, нічого нового в цьому інтерв'ю не прозвучало. І ніяких сигналів, прихованих або відкритих, які так люблять вивчати "кремленологи", на мій погляд, Путін в цьому інтерв'ю не дав.

Путін просто ще раз зафіксував свою непохитну позицію, яку можна розглядати як підтвердження принципових підстав для подальшого розвитку політичної ситуації в Росії: "Ми в обложеному таборі; нам треба об'єднуватися і давати відсіч, затягнути пояси, а коли ворог на порозі, не до економічних новацій". Так що тут все передбачувано, зрозуміло і досить нецікаво, як мені здається.

Читайте також

Провал українського "вікна": чому Кремль не зміг повісити "Крокус" на Київ

За терактом може стояти одне з угруповань Кремля

Бої на території Росії: які цілі у російських добровольців

Що відбувається у Бєлгородській та Курській областях РФ та які цілі у повстанців-добровольців

Битва за Молдову: здавалося б, до чого тут Україна

Кремль має розрахунок під час президентської кампанії послабити нинішнє керівництво Молдови