RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Збирач земель "русских": чому підступний план Путіна не буде успішним

Слава Рабинович про способи підняти рейтинг Путіна і зберегти владу

Слава Рабинович про способи підняти рейтинг Путіна і зберегти владу Фото: Gettyimages

Як вважають багато російських та іноземних ЗМІ, одним із варіантів збереження Путіна при владі після 2024 року, коли закінчується його останній президентський термін, може бути об'єднання Росії з Білоруссю - створення нової країни, в якій нинішній глава РФ знову зможе стати президентом. Своєю думкою щодо можливості втілення такого сценарію з "Апострофом" поділився російський блогер і фінансист Слава Рабинович.

Про сценарій об'єднання з Білоруссю з метою залишити Путіна при владі до сьогоднішнього дня не говорив тільки ледачий. Я про цей сценарій писав ще років зо три тому. З точки зору тактики утримання влади Путіним і його ОЗУ - це досить робочий варіант. Тоді повністю, як вони думають, зникає проблема не тільки 2024 року, а й потенційно дострокової ротації в зв'язку з якимись подіями задовго до 2024 року.

Цілком очевидно, що у Путіна є проблема його легітимності згідно з російською Конституцією, яка виникла у вересні 2011 року, коли він разом з Медведєвим оголосив про де-факто державний переворот - своє повернення в крісло президента. В очах людей, які розбираються в цих питаннях, у Путіна просто немає легітимності. А якщо говорити про широкі народні маси, то легітимність Путіна хитається з моменту Чемпіонату світу з футболу минулого літа, коли він, порушивши всі свої обіцянки, оголосив про підвищення пенсійного віку. Цю пенсійну аферу, як я це називаю, проштовхнули вантузом у горлянку кожному, незважаючи на те, що її всі сприйняли в багнети. Рейтинг довіри до Путіна впав навіть серед тих, хто продовжував вірити, дивлячись телевізор.

На 2019 рік реальні доходи населення падають шостий рік поспіль. Протягом 11 років у Росії не було ніякого економічного зростання - тобто середній показник становить 0%. Тільки офіційно близько 13% населення Росії живе за межею бідності. Насправді, я думаю, таких людей близько 25%. А взагалі, приблизно 50% населення Росії ми можемо класифікувати як бідних.

Читайте: З Україною не пройшло, але є інші варіанти: два сценарії для Путіна

Але Путін відмовляється говорити про економіку і економічне зростання, без якого неможливе поліпшення добробуту людей. Він продовжує вводити нові податки і побори. Ніяких економічних і політичних реформ не передбачається. Вони приймають все більш і більш божевільні закони, що порушують Конституцію.

На цьому тлі не просто рейтинг Путіна падає, а й питання про його легітимність починає ставати на повний зріст серед широких народних мас. Що зробив Путін минулого разу, коли такі питання почали задавати люди? А вони їх повсюдно почали задавати в 2011-2012 році, коли був оголошений де-факто державний переворот, коли в грудні 2011 року вибори в Держдуму були повністю сфальсифіковані, і люди вийшли на вулиці. Але протести, як ми пам'ятаємо, закінчилися, на жаль, силовим придушенням.

Рейтинг Путіна впав у 2013 році і продовжував падати разом із динамікою зростання ВВП. Було абсолютно очевидно, що "путіноміка" тріщить по швах. У цих умовах Путін почав агресію проти України: він схопив шахівницю, змів із неї всі фігури і вдарив Україну і весь світ по голові цієї дошкою. І далі почав неймовірну пропаганду, в якій постав як збирач земель "русских". Пропаганда про "русский мир" зіграла свою роль, і рейтинг Путіна досяг рекордно високих значень.

Ми можемо з дуже високим ступенем ймовірності припускати, що спосіб підняття рейтингу Путіна, нова спроба заткнути питання про його легітимність - це зробити щось, що вдарить новим сплеском адреналіну в мозок обдуреного населення, щоб знову назвати Путіна збирачем земель "русских". Як можна продовжити збирати землі "русские"? Шляхом аншлюсу Білорусі. А далі ми тільки згадуємо, як Путін вирвав владу з рук Медведєва. Але Лукашенко - не ведмідь, це той ще фрукт. Тому я далеко не впевнений, що Путіну і його ОЗУ легко буде реалізувати свій план: все-таки до 2019 року білоруський народ і особливо те, що можна назвати білоруської елітою, звикли до того, що у них як-не-як - власна країна.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію