RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путін сховався в нірку і тепер у Росії три шляхи - Слава Рабинович

Слава Рабинович вважає, що Росія з великою ймовірністю розпадеться

Слава Рабинович вважає, що Росія з великою ймовірністю розпадеться Фото: facebook.com/slava.rabinovich.9

Російська держава при Володимирі Путіні повністю втілила жанр антиутопії, а у її керівництва, схоже, немає "дна". Зараз в Росії почався процес демонтажу країни, в кінці якого Путін зі своїми соратниками втече за кордон, а обдертий народ залишиться в розрізнених "князівствах", і з великою ймовірністю Росія розпадеться. Не можна виключати, що цьому будуть передувати бунти в регіонах і введення військової диктатури. Уже зараз яскравий початок цих процесів почав проявлятися через нездатність Путіна впоратися з загрозою коронавірусу. Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів російський фінансист і блогер СЛАВА РАБИНОВИЧ.

- Ви бачили звернення Володимира Путіна 8 квітня?

- Ні, я не дивився. Лише мигцем бачив заголовки і якісь репліки. Мене в черговий раз знудило, і я не зміг на це навіть дивитися.

- Ну, про половців і печенігів, які "терзали Росію", думаю, ви бачили?

- Так. Чи то він актор дуже вмілий, чи то у нього стан деменції повної, чи то - найімовірніше - комбінація і того, і іншого.

- А чому актор?

- Тому що мені важко повірити, що лідер нації, яким він себе представляє російському народонаселенню, може видавати щось подібне в період національної катастрофи, до якої він має пряме відношення. Тому що до неї призведе поведінка так званого уряду, який насправді є всього лише путінським ОЗУ, і поведінка людини, який називає себе президентом.

- Вам не здається, що спогад про печенігів і половців - це чергова спроба прив'язати історію Росії до Київської Русі?

- Я навіть не хочу братися за обговорення цієї ахінеї. Можна сходити до божевільні і послухати вигадки пацієнтів різного ступеня захворювання під різними медикаментами. Путін, бачте, видав якусь божевільну промову, і тепер журналісти кинулися її обговорювати. Якщо він себе Наполеоном назве завтра, ви будете обговорювати це?

- Я думаю, на цьому міжнародне співтовариство зможе поставити крапку у спілкуванні з ним.

- Ставити крапку на Путіні потрібно було шість років тому, а не сьогодні.

- Чому політика Путіна спровокує національну катастрофу в Росії?

- Усі залишки недержавної, приватної економіки будуть повністю добиті путінським ОЗУ. Економіка Росії вибухне - і це очевидно всім. На це звертають увагу інші країни і навіть путіністи.

У Путіна вважають, що $ 550 млрд золотовалютних резервів - це їхні гроші. Вони вважають, що 130 з гаком мільярдів доларів у Фонді національного добробуту - це гроші путінського ОЗУ. Вони не збираються допомагати людям, приватним бізнесам. Насправді, вони шкідники і вороги народу у прямому сенсі цього слова.

- Чи призведе економічний колапс до деструктивних процесів в Росії?

- Путін веде країну до розпаду. Він так побудував, а вірніше, демонтував державу, і так з нею поводиться, що Росія розвалиться, рано чи пізно, криваво або безкровно. Путін демонтував державу, він демонтує і країну.

Слава Рабинович: "Путін демонтував держава, він демонтує і країну"Фото: Getty images

Нам зараз підняли занавісочки, і ми бачимо маленький вступ до цього процесу. Далі буде якийсь спектакль, що складається з декількох дій, і епілог.

А потім усі вийдуть кланятися, але для різних груп людей це означатиме різні речі. Під час "поклонів" путінське ОЗУ буде намагатися вилетіти з Росії на приватних літаках за кордон у місця, де вони тримають награбовані гроші, а обмануте і обдерте народонаселення Росії залишиться біля розбитого корита - найімовірніше, в якихось розрізнених "князівствах".

Але, можливо, це єдиний спосіб порятунку цієї території. Тому що очевидно, що така територія, населена такими різними народами, що має географічні, національні та регіональні особливості, може жити тільки на основі справжнього федералізму. Він був передбачений тим, як була влаштована РФ батьками-засновниками в 1991 і 1993 роках, включаючи текст Конституції.

Російська держава має бути сформована за образом і подобою США, Канади, Німеччини або Швейцарії - на основі федеративного устрою. Путін демонтував федералізм, саму державу, конституцію. І якщо раптом не станеться дива і вся країна не буде переформатована в федеративний устрій, то вона сама по собі розпадеться.

- А як ви можете описати факти за "занавесочкою", які свідчать про розпад Росії та інші деструктивні процеси.

- Міні-парад суверенітетів закриває цілі частини Росії одна від одної. Це те, що робить Кадиров та інші васали путінського ОЗУ.

Але ж не введено режим надзвичайної ситуації або надзвичайного стану. Федеральна влада не дозволяла обмежувати пересування між регіонами. Але Путін сховався в нірку, зняв з себе відповідальність і в відкриту віддав більше повноважень губернаторам і місцевій владі. Ті, в свою чергу, почали займатися самодіяльністю. Але у них на це немає ні законних повноважень, ні грошей - все це є у Путіна. Тому це ще одна важлива віха у його злочинах проти Росії і російського народу.

- Ви кажете, немає у суб'єктів Федерації грошей. Це ж призведе до умовних голодних бунтів. Адже уявімо, що регіони закрилися - і будуть сидіти без грошей. Вони ж довго не висидять.

- Може виникнути, я б сказав, бінарна ситуація. Одне з двох: будуть регіональні або, можливо, більш масштабні бунти, безглузді і нещадні; або буде введення військової диктатури на території всієї країни.

На жаль, я не виключаю третього шляху - "нічого не буде". Це те, з чим Путін залишає країну в кінці свого безславного 20-річного правління.

Я говорю в кінці просто тому, що я не бачу, як він може залишатися на посаді президента навіть хвилину, не кажучи вже про дні. Але як може статися третій варіант - я просто не розумію.

Кремль, МоскваФото: Getty images

- У продовження теми карантину і створеної Путіним системи. Чули, напевно, про жителя Москви Ісуса, якого затримали під час прогулянки собакою Платоном? Парадоксальна ситуація, чи не так?

- Це практично Булгаков. Патріарші ставки. Чоловіка звуть Ісус, собаку - Платон. Саме життя пише нам такі сюжети, що їх неможливо вигадати навіть найбільш талановитому письменнику. Хоча, якщо подивитися на твори Володимира Сорокіна - наприклад, на "День опричника" (сатиричний антиутопічний роман 2006 року: в Росії у 2027 році відновлено самодержавство, процвітає ксенофобія, а країна виживає виключно завдяки експорту газу і транзиту китайських товарів, - "Апостроф") і "Цукровий Кремль" (збірник саркастичних антиутопічних оповідань 2008 року, об'єднаних тим же світом і персонажами, що і в попередній книзі, - "Апостроф"), можна тільки зняти капелюха перед автором. У великих письменників є здатність передбачати майбутнє. Це і Володимир Войнович з його твором "Москва 2042", і, певною мірою, Віктор Пєлєвін.

Жанр антиутопій втілився у путінській Росії сповна. Сюжет з Ісусом на Патріарших ставках - це, звичайно, епічна деталь. Але навіть якщо дивитися на це все не з точки зору парадоксальності, не беручи до уваги імена головних дійових осіб, а просто дивитися відео затримання, то задаєшся питанням - "Ну Путін, Ну Собянін! Ну де ж ваше дно?! Його ж взагалі немає!".

- Але ж не вперше російська поліцейська держава так себе проявляє. "Гребуть" людей, які читають на вулиці Конституцію РФ в голос, людей з порожніми аркушами паперу в руках. Так само і з Ісусом.

- Але ж на ньому не написано, що він Ісус. Поліцейські затримували людину абсолютно незаконно - усі це прекрасно знають. Деталі затримання абсолютно жахливі. Поліцейські порушили величезний список законів та інструкцій, зокрема, закон по негуманне поводження з тваринами. Це ж розуму незбагненно - забрати людини до поліцейського відділку, залишивши собаку без господаря посеред скверу на березі ставка. Це як можна взагалі?

Давайте подивимося якісь фільми про Холокост і концентраційні табори, і будемо дивуватися і побиватися з приводу того, що там відбувається. Те, що ми бачимо в Росії - це не речі того ж порядку, але це, так би мовити, паралельні явища. У нас зараз немає 6 млн знищених євреїв і десятків мільйонів знищених громадян під час війни. Але у нас є ситуації, які стали буденними, і можливими при путінському режимі - і вони перегукуються з тим, що ми бачимо в жахи концентраційних таборів. Путін - вбивця, злодій, садист, військовий злочинець, міжнародний терорист. Не вистачить кількох сторінок друкованого дрібним шрифтом тексту, щоб перерахувати всі визначення для нього. Це те, у що він перетворив нашу країну і продовжує її в тому ж напрямку тягнути в пекло.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію