RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Лукашенко готується до минулої війни, а Україні велике спасибі - Вадим Прокоп'єв

Білоруський ресторатор - про зростаючу силі протестів

Білоруський ресторатор - про зростаючу силі протестів Вадим Прокоп'єв Фото: officelife.media

Протести в Білорусі мають тільки один фінал - повалення режиму Олександра Лукашенка, виконувача обов'язків президента країни. Сам же Лукашенко обрав тактику минулої війни, в якій у нього немає шансів на перемогу. Про це в ефірі Апостроф Live заявив ресторатор з Білорусі ВАДИМ ПРОКОП'ЄВ.

- Ваш варіант того, що зараз відбувається в Білорусі? Чи не йдуть білоруси вже по колу?

- Не схоже, що у нас починається силовий опір. Не схоже, що у нас є загони самооборони для силового опору. Не схоже, що у нас є футбольні фанати або пасіонарії, які дійсно будуть розкручувати металевий ланцюг і обрушать його на шоломи беркутівців. Ми не чекаємо цього.

У нас, мабуть, формується свій спосіб. Я можу бути згодним чи незгодним з ним. Але мені нічого не залишається, як людині, що співпереживає, уболіває і знаходиться на стороні більшості, як підтримати спосіб мирного ненасильницького масового виходу і опору, який сформувався. Лукашенко протягом тижня намагається відвоювати територію. Він намагається знімати прапори, заарештовувати, коли нас менше. Він нічого не може зробити, коли нас багато. Позавчора було 400 осіб заарештовано. Але в принципі проти масового протесту у нього немає ніяких інструментів.

- Чи означає це, що цього достатньо?

- У довгостроковій перспективі - так. Такий масовий щотижневий протест може інспірувати другу хвилю заводських страйків. Він може інспірувати якийсь тригер - події, після яких розклад сил змінюється. Масовий протест - це все, що у нас є.

Але я б не забував ще кількість прапорів і кількість будь-яких форм мирного цивільного опору, який виснажує протилежну сторону.

- А наскільки впливають на вулиці заяви Світлани Тіхановської і дії Координаційної ради?

- Вони впливають. Важливо розуміти, навіть якщо в Координаційній раді в Мінську не залишиться жодної людини, то цей процес не зупинити. Ми бачимо тактику війни з лідерами - це тактика минулої війни. А Лукашенко це не розуміє, він готується до минулої війни і як і раніше вірить, що треба ізолювати лідерів, і все це стухне, незважаючи на керівництво Telegram-каналами.

Це дивна позиція, вони не розуміють природи цього протесту і відмовляються розуміти. В їх кегебешній свідомості будь-який процес інспірований кимось. Я чудово пам'ятаю двох відчайдушних шведів-рекламників, які за допомогою одномоторного літака подолали кордон з Білоруссю і закидали плюшевими ведмедиками з маленькими плакатами і закликами околиці Мінська. Вони так само благополучно відлетіли. Керівництво ППО було зміщено. Тоді першим питанням Лукашенка було, дослівно: "Як ти думаєш, це ЦРУ або якісь шведські розвідслужби?" Розумієте, він параноїк в цьому сенсі. Йому здається, що обов'язково хтось керує і треба вистригти лідерів, і тоді все зупиниться. Нічого не зупиниться, я вас запевняю.

- Чекати нових лідерів на вулиці?

- Вони з'являтимуться стихійно. Я б хотів, щоб сформувалися лідери дворів, колон, командири відділень і взводів. Я не хотів би командира дивізії, який негайно буде ізольований. Парадоксально, але так. Тіхановська робить неймовірну роботу. Якби Колесникова була на свободі, вона робила б неймовірну роботу. Але я вам скажу парадоксальну річ: героїчний вчинок Марії Колесникової, навіть коли вона в ув'язненні може написати лист, робить неймовірне для нашої революції. Цей вчинок увійде в історію і Колесникова може більше взагалі нічого не говорити і нічого не робити. Вона вже перевернула шахову дошку. Вона велика розумниця і герой.

- Колесникова може замінити Тіхановську на місці лідера?

- Якщо її випустять з в'язниці. Але ми не чекаємо такого ходу. Я думаю, Тіхановська перебуває в безпеці. Я думаю, що вона все більше і більше вживається в роль лідера, яким вона не хотіла бути і чесно про це заявляла. Я думаю, що ми маємо справу зі справжнім національним лідером. Як вона себе оголосила, так вона себе і веде.

При цьому, зауважте, у неї послідовна риторика. Вона завжди говорить, що вона не збирається бути президентом Білорусі. Вона збирається бути проміжним керівником, який призначить нові вибори і домовиться з будь-якою стороною. У цьому сенсі вона дуже послідовна. Я дуже вдячний Литві і всім людям, які навколо неї зібралися.

Я, наприклад, збираюся дістатися туди найближчим часом. Це буде моя третя спроба через коронавірус. Деякі авіалінії зазнають труднощів: один рейс у мене вже скасували, ось пробую вдруге. Я хочу опинитися в Вільнюсі і теж допомогти в менеджменті та організації будь-яких процесів.

- Що скажете про постанову Верховної Ради, яка засуджує режим Лукашенка?

- Велике спасибі депутатам Верховної Ради. Величезне спасибі тому, хто впливав на Зеленського. Я підозрюю, що це ваш міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Він просто мій герой. Він розумник, молодчина. Він зробив неймовірні кроки. Ми не чекали до виборів, що Україна так вчинить. Ви проявили величезну солідарність, велике спасибі.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію