RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Коли Путін "обм'якне", Кадирова кинуть свої - член батальйону "Шейх Мансур"

Іслам Бєлокієв розповів про роль Рамзана Кадирова в політиці Росії

Іслам Бєлокієв розповів про роль Рамзана Кадирова в політиці Росії Фото:

Спочатку голову Чечні Рамзана Кадирова та його особисту армію планувалося використовувати для придушення народних повстань у росії. Але путін активно використовує кадировців і під час війни проти України. Нині авторитет Рамзана Кадирова зміцнюється, проте на щось більше він претендувати неспроможний. Кадиров спирається лише на найближчих родичів, потенційних зрадників, а також на Путіна, чия імперія вже почала руйнуватися.

Детальніше про політичну роль та комічну риторику Рамзана Кадирова в інтерв'ю Апостроф TV розповів речник батальйону імені Шейха Мансура ІСЛАМ БЄЛОКІЄВ.

- В інформаційному просторі багато новин про Кадирова. Говорять, що він намагається посилити свій вплив на Донбасі. Наскільки серйозний вплив на політику та воєнні дії має Рамзан Кадиров?

– Кадиров намагається впливати на внутрішню політику, але йому хотілося б впливати і на зовнішню політику. Десь путін його використав як міст для впливу на мусульманські країни. Кадиров часто їздив до Йорданії, Саудівської Аравії, зустрічався там із наслідним принцем. Ердоган його не прийняв, "відшив", грубо кажучи. Путін тримає Кадирова на поясі як "дубинку", якою він періодично постукує по народу. Саме така функція Кадирова: лякати народ, приструнити його у разі потреби. Саме для цього путін створив росгвардію ще до вторгнення в Україну, щоб під час масових заворушень мати під рукою інструмент для приборкання народних протестів.

Читайте: "Прибрав старого Путіна на другий план": колишній співробітник КДБ розповів про роль Пригожина у РФ

- Ця "дубинка" адресована всій Росії, всьому населенню? Чи вона адресована саме Чечні?

- Насамперед, для Чечні, щоб зберегти там контроль. Думаю, згодом, коли у путіна не залишиться інших варіантів, він це застосовуватиме щодо представників інших національностей.

Знаєте, це як за часів Другої світової війни у Гітлера були різноманітні підрозділи, але в останній момент було задіяно навіть дитяче парадне формування. Те саме чекає Кадирова. Коли вже не буде іншого варіанту, його спустять із ланцюга та дадуть команду "фас" щодо всіх росіян.

Читайте: Кримінал вимагає перемоги: яка роль Пригожина та Кадирова у війні проти України

- А на кого чи на що спирається Кадиров крім лояльності путіна? Скільки силовиків стоїть за ним? Чи має Кадиров підтримку в Чечні?

- Насамперед, Кадиров спирається на путіна. Про це ми неодноразово говорили. Звичайно, він розставляє на різних постах своїх родичів. Тобто Кадиров також намагається спертися на сім'ю, але це слабка опора, яка його підведе, тому що його родичі теж люди, теж хочуть жити. У разі чого, якщо Путін "обмякне", вони самого Кадирова кинуть і зрадять.

Недавно стався інцидент у місті Грозному. Розстріляли молодого хлопця просто на вулиці. За версією кадировців, він напав із ножем на співробітника ДІБДД і, заволодівши табельною зброєю, нібито спробував втекти. На відео видно, що він навпаки біжить на них із цією табельною зброєю, і вони його розстріляли прямо на дорозі. Це свідчить, що хвилювання дуже сильні. І зараз, швидше за все, буде викрадено його матір, батька, братів, сестер, сусідів, однокласників, друзів. Їх у прямому сенсі катуватимуть, можливо, вже катують. Не виключено, що це робить Рамзан Кадиров. І це те, що відбувається у нас у Чечні. Відповідно, Кадиров не може спиратися ні на кого більше, окрім путіна та найближчого кола союзників, родичів. І вони його підведуть. Армія у нього максимум 2000-3000 чоловік. Це ті люди, які загрузли в крові, і не можуть відступити. Тільки тому вони пов'язані з Кадировим.

- Протягом останніх років на посаді прокурора Чечні знаходилася людина, наближена до Кадирова. Але тепер на цю посаду призначено нову людину, нібито наближену до ФСБ. Це особливий кремлівський сигнал?

- Кадиров явно не хотів розлучатися зі своїм старим прокурором. Але привезли цього нового, молодого. Раніше він працював у Чечні, але останнім часом робив кар'єру у Москві. Так, це людина ФСБ, яка не буде безпосередньо підпорядковуватися Кадирову. Дотримуватимуться формальності, нібито він підкоряється. Але він працюватиме на ФСБ. Думаю, це спроба контролювати Кадирова. Можливо у Кремлі бояться давати йому надто велику владу. Вони також бояться, бо в Кадирова з'являється медійність. Путін боїться, що Кадиров може стати альтернативою при владі, тому й надіслав контролера.

- Ісламе, а ви відчуваєте та констатуєте зростання політичної ваги Кадирова?

- Кадиров має чіткі рамки, за які він не може вийти. У нього немає впливу, він не є лідером і не зможе самотужки повести за собою народ чи прихильників. Його сьогоднішні прихильники самі його і приберуть. Наприклад, Магомед Даудов, Адам Делімханов, - вони мають лідерські здібності і більше можливостей вести за собою людей.

- У Кадирова жорстка риторика, коли він говорить про сатаністів, про боротьбу із шайтаном у війні Росії проти України. Навіщо потрібна ця риторика, чи підтримують її російські правлячі еліти?

- Вони дозволяють йому так говорити, отже, це не суперечить їхнім інтересам. В принципі, це те саме, що кажуть кремлівські рупори: Скабеєва, Соловйов і т. д. А Кадиров просто повторює це на свій лад. Слово "шайтан" він використовував до війни. Цей термін означає мусульман, що воюють проти росії. А сатаністи – це українці, це – ви.

- У соцмережах у Кадирова сформовано комічний, практично мультиплікаційний образ політика-управлінця. Чому так? Хто автор цієї ідеї розміщення відео в TikTok та інших соцмережах?

- Ці відео знімає не Кадиров. Він має Telegram-канал, який він нібито веде. Більшість текстів, звичайно, пише не він. Тому що Кадиров не грамотний, не вміє нормально писати та читати. Я впевнений, що більшість текстів він навіть не перевіряє, тому що вони довгі та складні для сприйняття. Кадиров є автором лише своїх відео- та голосових повідомлень. Всі ці TikTok Кадиров теж не знімає. Він може сказати підлеглим, щоб зняли якусь стрілянину з гармат по горобцях, а вони біжать і роблять це.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію

Новини партнерів