RU  UA

"Прибрав старого Путіна на другий план": колишній співробітник КДБ розповів про роль Пригожина у РФ

Власник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин конкурує за вплив з російським диктатором Путіним, у зв'язку з чим його політичний авторитет у країні-терористці РФ намагаються підірвати.

Про це в етері Апостроф TV розповів колишній співробітник КДБ СРСР та Служби зовнішньої розвідки РФ Сергій Жирнов.

У Росії набирає обертів історія про "опущеного" Пригожина, яка, найімовірніше, була політичним замовленням, оскільки головний "вагнерівець" збільшує свою політичну вагу й конкурує за вплив з Путіним.

Читайте також: ФБР оголосило нагороду за власника ПВК "Вагнера": у чому його звинувачують

"Саме він запровадив кримінальний жаргон в лексику вищої державної влади, до речі. Тепер Пригожин затулив старого Путіна на другий план, наче той нічого вже не може. Саме тому "вкид" проти Пригожина справді серйозний, адже він будує свій авторитет саме на кримінальному "авторитеті"", - розповів Жирнов.

Як відомо, ще у 18 років Пригожин потрапив до в'язниці, де він відсидів 9 років за двома статтями. Найчастіше саме малолітні особи стають об'єктами домагань кримінальників, "злодіїв у законі", людей з авторитетом на "зоні".

"Зовсім політичний авторитет Пригожина вся ця історія не знищить, але в кримінальному середовищі він може користуватись меншою підтримкою. Звісно, він може організувати спростування, скаже що все це "заказуха", і зробити це красиво. Путіну "вагнерівський" бонза потрібен, щоб додати центрів впливу проти силовиків, які оточують Путіна та претендують на владу, але надто сильний Пригожин диктатору не потрібен", - пояснив Сергій Жирнов.

У зв'язку з вищенаведеними причинами Пригожина змусили зізнатися, що саме він створив ПВК "Вагнер", і за це він підпадає під ст. 359 КК Росії. Також Пригожин визнав втручання у вибори у США, за що його внесли в санкційний список.

"Можливо, хтось організував кувалдове вбивство теж, щоб підвести Пригожина під статтю і тримати його у покорі. "Чистих" у владі немає: на них завжди є можливість тиснути", - резюмував колишній посадовець.

Читайте також матеріал "Апострофа": Війни еліт: як Пригожин та Кадиров розколюють "другу армію світу"