RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ми бачимо початок кінця Російської неоімперії - військовий аналітик

Олександр Мусієнко про військовий конфлікт у Бєлгородській області

Олександр Мусієнко про військовий конфлікт у Бєлгородській області Олександр Мусієнко Фото: з відкритих джерел

Вранці 22 травня на територію Бєлгородської області рф зайшли збройні формування російських добровольців з легіону "Свобода Росії" і Російського добровольчого корпусу, які на території України воюють пліч-о-пліч з українськими воїнами проти армій путіна. Як повідомили у Головному управлінні розвідки Міноборони (ГУР МОУ), у Бєлгородській області розпочалась операція для створення "смуги безпеки" для захисту цивільних українців. До чого може призвести ця операція, якою може бути реакція в оточенні путіна та яка насправді кінцева мета воєнних дій на Бєлгородщині - в етері Апостроф TV розповів військовий аналітик, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

- Як ви можете прокоментувати те, що зараз відбувається на території Бєлгородської області рф?

- До цього йшло. В росії є певні рухи, які давно незадоволені путінською владою і прагнуть змін. Більше того, там є рухи, які прагнуть не просто змін, а й відділення окремих регіонів, створення окремих держав, які були б орієнтовані не на неоімперський московський центр, а могли б самостійно формувати свою політику та не брати участь в жахливих агресивних кровопролитних війнах, які росія розвʼязувала десятиліттями, якщо не століттями. Зараз ми бачимо прояви цього.

Дивіться: "Не хочу їхати з Грайворона": жителі Білгородської області масово тікають з міста

На сьогоднішній день це відбувається в Бєлгородській області. Я не виключаю, що подібне може початися і в інших регіонах росії, що врешті пошириться цей рух, набиратиме обертів, його будуть підтримувати. Зрештою, це шанс для корінних народів росії, для поневолених, щоб дійсно повстати і скинути кремлівський путінський режим.

Плюс, це індикатор того, що російський кордон відверто дірявий, там нічого не контролюється – його можна перетинати як прохідний двір. Хочеш – зі зброєю, а можливо, навіть і без зброї його можна було б пройти. Це демонструє, що таких "набігів" може ставати все більше і більше. Росія не прикриває свій кордон, їм в принципі байдуже на своїх громадян там. Тому такі набіги будуть тривати і розвиватися.

- Те, що там відбувається, характеризують як звільнення цих населених пунктів. Що ми можемо під цим зрозуміти?

- Безумовно, це надає підстави для створення Бєлгородської народної республіки. Люди, звичайно, будуть переходити. Вони ж бачать, що губернатор Бєлгородської області пальцем об палець не вдарив, щоб їх чимось захистити. Російська влада теж абсолютно бездіяльна і неспроможна гарантувати безпеку своїх кордонів і мешканців Бєлгородської області. Тому я припускаю, що люди можуть почати переходити та створювати незалежні республіки або утворення. Державні обʼєднання, наприклад, Бєлгородщина і Брянщина, або Брянщина і Курщина. Це залежатиме від волі громадян. Мені здається, що мета стоїть саме така. Це одна з проміжних цілей, яку було б доцільно реалізувати.

Дивіться: Росіяни влаштували істерику через "танки в Бєлгородській області": в мережі ширяться фотожаби і меми

- Чи можемо ми говорити про якусь реакцію, яка може бути на ці події? Зараз повідомляється, що в області оголошено план "Едельвейс" та загальний збір співробітників поліції в усіх відділках поліції регіону. Я так розумію, зараз вони намагаються задіяти своїх силовиків?

-Це смішно. В них порушення державного кордону, через який проникає група людей, озброєна військовою технікою, і вони мобілізують поліцію… Це характеризує абсолютну неспроможність російської влади, зокрема, Бєлгородської області, реагувати на ті виклики та загрози, які перед ними на сьогоднішній день стоять. Вони намагаються продемонструвати якусь реакцію, кинути певні сили.

Ви ж прекрасно розумієте, що просунуться ці РДК та "Свобода Росії", закріпляться на якомусь напрямку, через тиждень прийдуть ще сили, потім ще. Кордон же відкритий, роби що хочеш. Мобілізуй своїх ментів місцевих, не мобілізуй – немає значення насправді. Вони втратили контроль над ситуацією, не гарантували безпеку і не зможуть її гарантувати, судячи з того, що там зараз відбувається.

- Чи можна очікувати якусь військову чи військово-політичну реакцію на все це?

- А якою вона може бути? Вона вже є – росія веде війну проти України. Вони все, що могли, проти України застосовують. Куди далі? Ми вже свідки цієї реакції. Події в Бєлгородській області – це наслідок російського військового вторгнення на територію України. Це наслідок їхньої мобілізації і того, що вони фактично кинули величезні сили на війну проти України та на те, щоб штурмувати околиці Бахмуту. Це наслідок того, що вони несуть втрати, що російський центр – Москва і Кремль – втрачають ситуацію та керованість в окремих регіонах. Це все наслідки путінської агресії.

Те, що відбувається, – це реакція на російську військову агресію. Вона таким чином, зокрема, і проявляється. І вона буде проявлятися всередині росії. Чекайте, зараз ще Пригожин в тил піде зі своїми "вагнерівцями". Вони зіткнуться з Гіркіним, а там ще й Кадиров. Там такі процеси почнуться… А це розминочка невеличка.

- Якою має бути кінцева мета цього всього? Ці загони зможуть утримувати контроль над цією областю? Ця сіра зона буде взагалі створена?

- Мета – продемонструвати неспроможність чинної влади рф гарантувати безпеку громадянам росії. Це вже продемонстровано, тому що кордон дірявий, місцеві менти зі своїми планами "Едельвейс" абсолютно ні на що не спроможні. Кудись поділися фсбшники з росгвардійцями. До речі, план "Едельвейс" – вже ж росгвардія з фсбшниками десь мали діяти. Але ж незрозуміло, де вони там ховаються.

Перше – це неспроможність гарантувати безпеку. Друге – це демонстрація того, що є громадяни росії, які озброєні, і якщо потрібно, вони підуть в воєнторгах куплять…

- Власне, з 2014 року ми знаємо, що танки, зброю та все необхідне можна купити в будь-якому воєнторзі.

- Ці люди, які заходять на територію Бєлгородщини, воєнторг обрали правильно. Цей воєнторг переможний, який підтримується Великою сімкою. Вони знайдуть зброю. Якщо вони в майбутньому сформують на території областей рф якісь державні утворення, які попросять підтримки України - така підтримка буде надана народам росії, які борються за свою свободу.

Кінцева мета – це розпад росії як імперської держави в тому вигляді, в якому вона є. Цей монстр довго існував у тих кордонах з тими політичними режимами, які розпалювали війни та несли всім країнам-сусідам та поневоленим народам гніт, розпач, знищення, вбивства, грабування тощо. І це потрібно припиняти. І шанс припинити це зараз є, зокрема, через такі дії РДК, "Свободи Росії" та інших організацій та людей, які будуть до цього примикати.

- До чого призведе ця ситуація у Кремлі?

- Всі воєнкори і інші російські ура-патріоти почнуть критикувати путіна. А альтернатива для них хто? Ясна річ - Пригожин, до лав якого будуть йти невдоволені мобілізовані тощо, хто шукатиме у ньому якийсь центр впливу. Не даремно у путіна планують запровадити 15 років тюремного ув'язнення для тих контрактників чи російських військових, які бажають вступити в лави "Вагнера". А в середині росії відчувають, що вагнерівці будуть набувати силу.

Москва втрачає важелі впливу на ситуацію і це помітно. Так, вони проводять бойові дії, а фронт якось ще тримається - але всередині ситуація хитається все більше і більше. І це послаблює і позиції путіна всередині російських еліт. Вони бачать, що вже конфлікт переходить на територію росії, і потрібна вже не так звана "сво" в Україні, а контртерористична операція в росії.

Демілітаризація росії вже відбувається, а буде ще й деколонізація. Абсолютно все за планом.

Дивіться: "Це сигнал про допомогу": Скабєєва зганьбилася, виклавши фото у кольорах українського прапора

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію

Новини партнерів