RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Росіян опановує жах: навіщо Москва обстрілює "Градами" свої міста

У Росії досі не розуміють, на кого напали

У Росії досі не розуміють, на кого напали Російське Шебекіно горить від ударів російських "Градів" Фото: з відкритих джерел

Літо почалося для росії з чергової несподіванки. Російський добровольчий корпус знову здійснив прорив на територію Бєлгородської області рф. У Шебекіно палала адміністративна будівля, там поспіхом палили документи в урнах. Водночас населення міста почало масово виїжджати, на заправках утворилися величезні затори. Крім того, в Бєлгороді пролунав гучний вибух. Про події в Бєлгородській області, "еволюцію" росіян в ставленні до розв'язаної проти України війни та страх серед громадян рф розповів військовослужбовець ЗСУ, експерт із питань національної безпеки Іван Варченко.

Треба дуже обережно ставитися до будь-якої інформації, яка доходить до нас з російських боліт. Зрозуміло, що це інформація від абсолютно незрілих представників незрілого й інфантильного суспільства, які не здатні розрізняти кольори абсолютно і не здатні аналізувати від слова зовсім. Відповідно, ми розуміємо, що українці дотримуються норм і правил ведення війни, і українці точно не будуть бити по житлових кварталах з різних "Градів". А в страху очі великі, тому росіяни якраз із цього страху готові будуть побачити що завгодно.

Дивіться: В Бєлгороді потужна "бавовна" після прольоту винищувача: фото і відео

Не виключаю, що росіяни, які є сценаристами формування російського страху і такої невпевненості серед росіян – впевненості лише у своїй владі – теж можуть використати подібні речі. Те, що для них було інформаційним інструментом для опису української війни, коли вони активно розповідали кілька років, що українці самі себе обстрілюють і від того тішаться, то зараз я не виключаю, що вони можуть за цими ж лекалами почати обстрілювати власні населені пункти для того, щоб показати звірства українців. Українці упродовж більше ніж 9 років війни жодного разу не згрішили в частині порушення норм і правил ведення війни. Через це зрозуміло, що все це буде лише вигадками російської пропаганди.

Що стосується Російського добровольчого корпусу та Легіону "Свобода Росії", то це громадяни росії, вони можуть робити все, що завгодно – зокрема і вдаватися до будь-яких заходів, які вважають ефективними в боротьбі з путінським режимом. Тут питання скоріше до іншої частини громадян росії, яка зараз активно еволюціонує – треба віддати належне. Ми бачили нещодавні соціологічні опитування російські, в яких підтримка війни і зацікавлення війною з 75% упали до 17%. У такий спосіб це інфантильне суспільство ховає голову в пісок, заплющує очі, намагаючись уникнути і відповідальності від наслідків війни, яку розпочало їхнє політичне та військове керівництво. Але це мало допоможе, тому що це допомагає тільки дітям – коли страшно, очі заплющили. А для дорослих людей відповідальність буде тим, що буде вчити їх і і їхні покоління.

Я б сказав що зміни в усвідомленні того, що відбувається, почалися тоді, коли росіяни почали зазнавати перших поразок. Але темпи, з яким ці зміни імплементувалися в російське суспільство, були нами майже непомічені. Так, ми десь бачили, як той чи інший російський пропагандист раптом зникав в з ефірів або виступав з історіями розпачу замість бадьорих закликів росіян до того, що треба бити українців, а разом з ними – бити по Лондону чи по Нью-Йорку.

Дивіться: На Кубані чергова "бавовна" на нафтопереробному заводі, спалахнула потужна пожежа: відео

Однак на сьогоднішній день ми бачимо, що ці зміни відбуваються, і каталізатором виступають зокрема й сьогоднішній події, що і Бєлгород, і Москва, виявляється, є зоною безпосереднього ураження. Виявляється, за нормами і правилами введення війни територія атакуючої агресивної держави не є табуйованою. Відповідно, та держава яка зазнала нападу, має право захищатися, зокрема завдаючи ударів по військових і логістичних об’єктах будь-де на території противника.

Для росіян це стало прикрою несподіванкою. Вони на це не сподівалися, а навпаки жили в усвідомленні протягом тривалого часу – і це усвідомлення стало частиною національної політики – що хаос і біди, і нещастя можливі де завгодно, більше того росія сама приводила до того, щоб вони були скрізь і всюди, а особливо у їх сусідів… А разом з тим росіяни жили тим, що у них тиша та благодать, спокій, тому що путін і його режим здатний забезпечити саме цю стабільність, якою вони так само хизувалися. На росії стабільність, як виявилося, – це скоріше прийом риторичний і пропагандистське гасло, але аж ніяк не реальність.

Дивіться: В Бєлгородській області чергова "бавовна": стовп чорного диму видно за кілометри, фото і відео

Що стосується вибухів у Бєлгороді, то я навіть не буду намагатися розуміти, що відбулося. Просто війна, яку вони розпочали в усьому світі, зрештою торкнулася якоїсь частини росіян. Вона давно торкнулася тих росіян, із яких більше 208 тисяч вже загинуло в Україні, їх родин. А тепер вона торкнулася ще якогось числа росіян. Що тут коментувати, крім того, що вони будуть дивитися зараз нажаханими очима?! Так, це війна, "гражданє". Єдине, що я можу їм сказати: "Привыкайте, это будет с вами всегда". Завжди, поки вони не захочуть позбутися свого тоталітарного диктатора і не понесуть спокуту за те горе і ті біди, які вони завдали українському народові, який жодним чином не провокував їх на агресію щодо себе.

Я можу спрогнозувати, що такого буде більше. І чим далі, тим більше росіян будуть це бачити. Чим далі, тим більше будуть жахатися. Єдине, на що я хочу звернути увагу, – як українці ставляться до цього і як росіяни. Українці, всупереч російським очікуванням, очікуванням російських сценаристів – їм здається, що українці мають злякатися, тому що вони б злякалися… Сценарії звідки виходять? З того, що вони б злякалися. Вони вимірюють настрої, психологію свого населення – цього, що може називатися російським народом. І вони екстраполюють ці речі на український народ, але український народ – абсолютно інший і протилежний. Він зі справедливого боку, він захищає свою власну землю. Через це він не боїться, це скоріше йому злості додає. Навіть трагедії і біди ми перетравлюємо на те, щоб помститися росіянам і притягнути їх до відповідальності, і знищити цю загрозу для всього світу.

Натомість у росіян буде все більший і більший жах, тому що у них немає жодного стрижня справедливості, який би дозволив їм знайти зараз внутрішню психологічну рівновагу. Я говорю про кожного росіянина індивідуально і про російський народ в цілому – чи те, що ним називається.

Читайте: На Рубльовці своя ППО? Москвичі влаштували істерику після атаки БПЛА

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію