RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Росіяни радіють, коли б'ють по Москві: до чого Путін довів свою країну

Удари по еліті лише додають настрою глибинному народу РФ

Удари по еліті лише додають настрою глибинному народу РФ Удари по "Москва-Сіті" Фото: dw.com

Тиждень, що минає, виявився багатим на бавовну у містах держави-агресора. То у Москву прилітали дрони, то жителів Єкатеринбургу лякали сиреною. І хоча там нічого не вибухало, цікавим видається той факт, що в Москві, де регулярно "бавовнило", сирен так і не чули. Кажуть, що ввімкнення сповіщення у російській столиці не схвалює сам путін. Про значення ударів по росії, чому Москва не чує сирен та про те, на кого ж направлені удари по російській столиці - в етері Апостроф TV розповів політолог Олег Лісний.

Сирени – це дуже позитивний кейс, тому що вся територія росії повинна відчувати, що вона воює. Що війна в будь-який момент може перекинутися на Урал, в Москву, в Пітер – куди завгодно. Зараз вже менше, але раніше росіяни думали, що війна – це по телевізору, і тому вони були за неї. Тому як на вулицях питали: "А хотите ли вы продолжения "СВО", вони казали: "Да, до победного конца". А коли в них питали, чи готові вони піти зараз до військкомату, різні реакції були, але здебільшого казали: "А я тут при чем?". Тому зараз має відбутися усвідомлення, що російська територія не є недоторканою, що в будь-який момент може прилетіти "бавовна", може статися що завгодно. І це в тій чи іншій мірі буде все ж таки впливати на росіян.

Дивіться: "Паніки немає": російська співачка вирішила тікати з Москви через атаки БПЛА

Чи вони вийдуть на якісь протести? Локальні – можливо. Чи підуть вони всі разом на Москву? Ні, тому що цього недостатньо для того, щоб виник "русский бунт". Він, як правило, з'являється через горілку та цигарки, як у радянські часи, і коли на чолі стоїть точно не росіянин.

Путін хоче зберігати уявний спокій на обличчі. А насправді питання сирен – це питання часу. Якщо "бавовна" буде регулярною і результативнішою, то хочеш не хочеш, а люди будуть реагувати на це, будуть у соцмережах про це писати. І на якомусь етапі будуть змушені (ввімкнути тривогу). Якщо не вийде у них, то я впевнений в тому, що наші кібервійська – як штатні, так і нештатні – зможуть ввімкнути сирени в Москві. Це, якщо я не помиляюся, вже було. Не так це буде часто, але це теж буде. Путін не зможе затерти війну заборонами.

Чому відбуваються удари по "Москва-Сіті"? Це результативно в тому сенсі, що простий росіянин – Бог з ним. Він на вибори ходить чи не ходить – за нього домалюють. А от бізнес-еліти, представники міністерств, потужні люди, які в принципі мають певний вплив всередині держави - будуть боятися. І це дуже класно, тому що вони будуть невпевнені, вони будуть щось думати, намагатися якось вирішувати питання.

Читайте: Москва, привіт! Українські волонтери показали нові дрони-камікадзе "Бобер", відео

Я чому казав про еліти? Тому що такі як путін гинуть не від глибинного народу. Глибинний народ буде терпіти до останнього, а от еліти можуть і шарфик накинути або табакерочкою по голові дати. Тому ці атаки, які відбуваються, – це по елітах, це по страхах еліт. Вони – слабка ланка в оточенні президента росії, а не глибинний народ.

Коли порівнюють путіна та Сталіна, то все оточення Сталіна і їхні діти знаходилися в Радянському Союзі. У цих еліт і майно, і діти, і родичі знаходяться за межами росії, тому їм в принципі логічно якщо й тікати – то на Захід, якщо виводити якісь капітали – то теж на Захід. Вони в принципі з росією себе не повʼязують. Якщо показувати і робити всі ці евакуації міністерств, то це буде говорити про те, що їм треба начуватися і потихеньку накивати пʼятами у бік "загниваючого Заходу". І це буде про невпевненість у царі. Якщо цар нас відсилає, ховає, значить Москва – уже небезпечне місто, хоча вони казали, що це найбезпечніше місце в росії. Це дуже серйозний сигнал для еліт - або треба щось вирішувати, або треба тікати. Для путіна дуже важливо, що і "тікати", і "вирішувати" все одно для нього погано.

Взагалі те, що в росії звикають до ударів – дуже важливо. Особливо, коли вони сказали, що закрили небо, а на наступний день знову прилетіло. І знову закрили, і знову прилетить… Це буде удар по авторитету держави в очах еліт. Дуже важливо, щоб москвичі боялися, бо в Москві сконцентровані гроші, впливові люди. Простий росіянин навпаки радіє, що по Москві прилетіло. Якби Рубльовка згоріла, він би в долоні плескав, тільки шкодував би, що в нього немає квитка – заїхати й унітази покрасти.

Москва – це одне, росія – це інше, і це треба розуміти. Тому коли в нас є критикани, що кажуть, що треба було запустити цей БПЛА в інше місце, тоді ця людина не розуміє логіки існування росії. Тому що Москва – це серце, і це біль простих росіян. І коли її атакують, це дуже важливо з усіх точок зору. Що ще дуже позитивно? Бог з ними, з росіянами. Я радію і тішуся з того, що Захід уже зрозумів, що це можна робити, і це не страшно. Немає "червоних ліній".

Знаєте, що ще? Територія рф дуже велика. Сьогодні вони закриють Москву, буде друга столиця росії страждати. У них така територія, що її закрити не можна. Це не Ізраїль, що його можна закрити куполом і збивати все, що летить. Тому у України, якщо вона це запускає, є вибір, куди можна бити. ППО доведеться катати по всій території неохопної росії.

Дивіться: В Новоросійську сталася потужна "бавовна": фото і відео вибухів

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію