RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кремль порушив єврейське питання: що стоїть за погромами в Дагестані

Рашизм "еволюціонував" у відверто ксенофобську ідеологію

Рашизм "еволюціонував" у відверто ксенофобську ідеологію Фото:

На вихідних російським Кавказом прокотилася хвиля антисемітських виступів, що супроводжувалися погромами. Найбільш показовий випадок стався в аеропорту Махачкали. Розлючений натовп бородатих чоловіків прорвався на злітно-посадкову смугу, де в цей момент прибув літак із Тель-Авіва, і спробував влаштувати розбірки з євреями. Пасажирам рейсу довелося 5 годин сидіти в літаку, оскільки розлючений натовп погрожував їхнім життям. Чому на російському Кавказі стався сплеск антисемітизму і чим це може закінчитися, розбирався "Апостроф".

Еволюція рашизму

Єврейські погроми в РФ почалися ввечері у суботу, 28 жовтня. У Хасавюрті (Дагестан) місцеві жителі влаштували акцію біля готелю "Фламінго". Це сталося після того, як у мережі поширилися повідомлення про те, що там нібито оселилися ізраїльські біженці. Біля готелю зібралася група людей, яка зажадала, щоб постояльці підійшли до вікон — а потім почала закидати каміння.

Як повідомило видання "Кавказький вузол", поліцейські, які приїхали на місце, дозволили кільком учасникам акції зайти в готель, щоб переконатися, що громадян Ізраїлю там немає. Після цього натовп розійшовся. Після акції біля готелю повісили оголошення про те, що "вхід ізраїльтянам (євреям) заборонено".

Увечері того ж дня, 28 жовтня, пройшов стихійний антиізраїльський мітинг на майдані Леніна в Махачкалі.

Читайте також: Дагестан розпалює полум'я революції: у Путіна не знають, що робити

Антиізраїльський мітинг 28 жовтня також пройшов у Черкеську, столиці Карачаєво-Черкесії. Присутні вимагали "не допустити ізраїльських біженців" у регіон, а також "виселити" звідти євреїв.

Продовження антиєврейських акцій було і в неділю, 29 жовтня. Вранці в Нальчику, столиці Кабардино-Балкарської республіки, невідомі підпалили єврейський культурний центр, що наразі перебуває у стадії будівництва. На його територію закинули підпалені покришки, а на стіні написали "Смерть яхудам".

Але пік єврейських погромів стався ввечері в аеропорту "Уйташ" Махачкали. О 19:22 до столиці Дагестану прилетів борт авіакомпанії Red Wings із Тель-Авіва. Це не сподобалося місцевим і невдовзі під аеропортом їх зібралося понад 1500 людей. Вони почали штурмувати повітряну гавань, вигукуючи антисемітські гасла. Протестувальники прорвалися до будівлі аеропорту, а потім вибігли на злітну смугу, де в цей момент стояв літак, усередині якого перебувало 50 осіб, зокрема чотири громадяни Ізраїлю.

Протестувальники почали обшукувати всі машини. "Навіть ОМОНівські машини перевіряємо", — репетував один із них. В аеропорту зібралися представники силових структур, проте більшу частину часу вони не діяли.

Натовп людей залишив аеропорт Махачкали пізно вночі. Пасажирів рейсу Дубай-Махачкала, які через заворушення п'ять годин просиділи у літаку, розмістили у готелі. За даними Mash, аеропорт сильно постраждав: розгромлені склади, розграбовані магазини. Сам аеропорт закрито на тиждень.

"Еволюція рашизму. Понад 100 років тому в Російській імперії єврейські погроми здійснювали "росіяни", а тепер мусульмани з Кавказу та приїжджі заробітчани", - написав у коментарі політолог Ярослав Макітра

Іудейська громада Дагестану не виключила евакуацію євреїв із регіону.

"Ситуація дуже важка в Дагестані, люди з громади бояться, вони дзвонять, а я не знаю, що порадити", - заявив представник головного рабінату Росії в республіці Овадья Ісаков. При цьому він зазначив, що не знає, куди людей можна було б евакуювати, тому що "Росія не порятунок, у Росії теж були погроми".

"Я б рекомендував євреям залишати Росію, якнайшвидше. У країні з президентом, який обожнює Геббельса і сприяє поширенню неонацистської ідеології та ксенофобії у всіх проявах, нічим іншим не може закінчитися", - зауважив у коментарі військово-політичний експерт групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху закликав російську владу вжити заходів у зв'язку з антисемітськими заворушеннями в Дагестані.

"Ізраїль очікує, що російська законна влада захищатиме благополуччя всіх ізраїльських громадян і євреїв, де б вони не знаходилися, і вживуть рішучих заходів проти учасників заворушень і дикого підбурювання, спрямованого проти євреїв та ізраїльтян", - йдеться у заяві глави уряду.

Також наголошується, що Ізраїль "з граничною серйозністю ставиться до спроб завдати шкоди ізраїльським громадянам та євреям та спостерігає за подіями в Дагестані".

"Бандерівці" та "Російський дім у Тель-Авіві"

Події в аеропорту Махачкали, схоже, застали влада регіону та Росії зненацька. Цілий вечір неділі вони утримувалися від будь-яких коментарів. І лише вранці, 30 жовтня, голова Дагестану Сергій Меліков зробив заяву, в якій поклав відповідальність за організацію єврейського погрому в аеропорту Махачкали на "ворогів" - "зрадників та бандерівців" з України.

"Вже ні для кого не секрет, що спроби дестабілізувати ситуацію в Дагестані і створити протестний фон, у тому числі з використанням заборонених прийомів, пов'язаних із роздмухуванням міжнаціональної ворожнечі, міжконфесійних проблем, проводяться нашими ворогами. Ворогами, противниками нашої країни", - заявив Меліков російським пропагандистам, - "Сьогодні ми отримали абсолютно достовірну інформацію про те, що канал "Ранок Дагестану" адмініструється та регулюється з території України – зрадниками, бандерівцями".

Пізніше із цього приводу зробив заяву і прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков. Щоправда, прямо звинувачувати Україну він не став.

"Добре відомо і очевидно, що вчорашні події навколо аеропорту Махачкали є багато в чому результатом втручання ззовні, включаючи інформаційний вплив ззовні. І зрозуміло, що на тлі телевізійних кадрів, які показують жахи того, що відбувається в секторі Газа, - загибель людей, дітей, людей похилого віку, медиків і інших, звичайно ж, на тлі цих кадрів недоброзичливцям дуже легко зловживати ситуацією, провокувати її, збуджувати людей", - заявив Пєсков.

Лише увечері 30 жовтня пролунав голос із бункера. Російський диктатор Володимир Путін на нараді щодо ситуації в Дагестані заявив, що Україна та "агентство західних спецслужб" вплинули на антисемітські погроми в Махачкалі 29 жовтня.

"Події в Махачкалі вчора ввечері інспіровані, зокрема, через соціальні мережі. Не в останню чергу з території України руками агентури західних спецслужб", - заявив господар Кремля.

Крім того, Путін звинуватив США в тому, що вони "не досягаючи успіхів на полі бою, намагаються послабити Росію зсередини".

Утім, з самого початку було зрозуміло, що влада країни-агресора шукатиме винних або в Україні, або на Заході. Насправді ж, як пише у своєму телеграм-каналі журналіст Ігор Соловей, "справжнім тригером для єврейських погромів став ідіотизм (або свідома провокація) російського МЗС".

Річ у тім, що за 4 дні до махачкалінського погрому в "Російському домі в Тель-Авіві" пройшов вебінар "Переселення в Дагестан".

"Відповідно, інформація розійшлася по дагестанських радикальних ТГ-каналах. Саме тому стадо й кинулося шукати євреїв у літаках", - написав Соловей.

Варто особливо наголосити, що "Російський дім у Тель-Авіві" перебуває під контролем "Росспівробітництва" і там проводяться заходи на підтримку війни в Україні. Один з таких минув, наприклад, 9 листопада 2022 року. За підтримки "Російського дому в Тель-Авіві" "Ізраїльський антинацистський фронт" записав відеоролик зі зверненням до учасників спецоперації, в якому "Ізраїльський антинацистський фронт" підтримує російських військових і впевнений, що Росія як раніше, так і зараз "бореться з нацизмом і фашизмом" .

Єврейські погроми – проект ФСБ

На думку політтехнолога Олексія Голобуцького, те, що антиєврейські виступи пройшли саме у кавказьких республіках, не дивно.

"А що: доходу ніякого, безробіття високе, народжуваність теж, кількість молодих мусульман, яким нема чим зайнятися, велика... А російська держава нічого їм у плані сенсу життя дати не може. Бо вирушити дагестанському мусульманинові за 1000 км захищати "русскій мір" в Україні, щоб тут і здохнути – ідея, що мобілізує так собі", - зауважив у коментарі Голобуцький.

За словами експерта, Росія жителів кавказьких республік контролює лише постійними грошовими потоками субвенцій. "Щойно припиниться вливання грошей - підніметься якась чергова ісламська революція", - зауважив експерт.

А ось на думку директора Центру близькосхідних досліджень Ігоря Семиволоса, протестну енергію жебрацького регіону спеціально направили проти євреїв.

"Дагестан - досить складна територія. І ми знаємо, що в Дагестані вже були протести різного роду, зокрема, були протести проти мобілізації. Ця протестна енергія зараз досить вміло спрямована проти євреїв, тобто каналізована в антисемітському руслі", - зазначив експерт у коментарі.

Семиволос сказав, що за організацією погрому може стояти ФСБ.

"Реалістично можна припустити, що це люди, пов'язані з ФСБ... Там культура ненависті досить поширена, антисіоністські настрої теж досить поширені. Тому, власне, якщо грішити на когось, то саме на цю вежу Кремля", - пояснив Семиволос.

Поділяє думку Семиволоса та російський політичний діяч та аналітик Ольга Курносова. "Ця ситуація виникла не спонтанно – ФСБ не могла не знати, що люди збиратимуться біля аеропорту. Можливо, ФСБ вже втомилася від Путіна і, можливо, це ФСБ намагається перевірити суспільну реакцію, вкидаючи чутки про те, що Путін вже помер", - заявила експерт в ефірі "Апостроф TV".

Олександр Коваленко також вважає, що до зростання ксенофобії в Росії причетна ФСБ та особисто Путін.

"Ксенофобія стала реальним порятунком для некомпетентних злодіїв у кремлівських кабінетах, і після приходу Володимира Путіна ці процеси ще більше посилилися, - пояснив Коваленко, - Саме за Путіна під егідою ФСБ під Петербургом було створено центр "Партизан", де сотні неонацистів з усього світу проходять бойову підготовку. У центрі під керівництвом Російського Імператорського Руху (РІР) є все, що може знадобитися тим, хто навчається для відпрацювання тактики міської війни. Багато "випускників" згодом спливають у гарячих точках, у тому числі у складі групи Вагнер".

Що зрештою?

Військово-політичний експерт Олександр Мусієнко вважає, що те, що сталося в Дагестані, може призвести до нового походу на Москву.

"Те, що ми бачимо - постійне загравання Путіна, дозволу Кадирову робити все, що заманеться - може призвести до того, що в цій частині Росії утворюється халіфат", - зазначив Мусієнко.

"Москва і зараз платить данину в Грозний, Кадирову. Тепер платитимуть більшу данину. На сході платитимуть данину Китаю. Таке воно майбутнє Росії", - сказав експерт.

Мусієнко підкреслив, що нинішні спалахи антисемітизму в Росії є лише одним із елементів значно масштабніших процесів – несприйняттям інших національностей загалом.

"Ісламізм пішов під російську пропаганду, ще й там додався нацизм. І це те, що в цілому притаманно зараз путінській Росії. Неприйняття інших народів, прагнення війни з іншими. Це прояв нацизму, що культивується в Росії. І те, що ми бачимо зараз, є справжніми паростками громадянської війни в Росії", - резюмував експерт.

А ось політтехнолог Олексій Голобуцький менш оптимістичний.

"У результаті, ймовірно, всі тихо зіллють, вибачившись один перед одним. Ну, син Кадирова ще раз з'їздить до в'язниці і полупцює Журавеля за Коран. Отримає ще кілька медалей", - резюмував експерт.

Дивіться: Грабували склади та магазини: нові подробиці єврейського погрому у Махачкалі, фото

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію

Новини партнерів