RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Бої на території Росії: які цілі у російських добровольців

Події на Бєлгородщині та Курщині розвиваються стрімко

Бєлгород хоче жити мирно Російська влада блокує евакуацію жителів Бєлгородщини Фото: РДК

Третій день у прикордонних з Україною регіонах Росії неспокійно. Добровольці підрозділів "Російський добровольчий корпус", Легіон "Свобода Росії" та "Сибірський батальйон" продовжують рейди в Бєлгородську та Курську області РФ. 14 березня ситуація загострилася. У Бєлгороді пролунало безліч вибухів, а в прикордонних селах точаться бої. Якою є реальна мета цього рейду і до чого він приведе - з'ясовував "Апостроф".

Бєлгород салютує

З ранку 14 березня жителі Бєлгорода в соцмережах почали повідомляти про вибухи у центрі міста і публікували відео, як у небо піднімаються стовпи диму. При цьому по регіонах лунала повітряна тривога.

Читайте: Залізничний вокзал заблоковано: у Бєлгороді паніка, людям не дають евакуюватися

Пізніше російські добровольці з легіону "Свобода Росії" опублікували повідомлення про те, що почали знищувати склади БК у селищі Тьоткіне Глушківського району Курської області. З іншого боку про бої з добровольчими підрозділами повідомляли губернатори Бєлгородської та Курської областей, а також так звані російські "військори".

Один із військкорів написав, що добровольці "мають на меті створити "проходи" в лінії оборони для просування основних сил" . Мовляв, знищуючи позиції, ЗСУ забезпечують собі чисельну перевагу на дільницях, знижують рівень захисту оборонних сил зс рф. А "завдаючи шкоди об'єктам цивільної інфраструктури, ворог сіє паніку в ближньому тилу", - зазначає воєнкор.

Читайте: Російські добровольці назвали місто в Україні, на яке готові обміняти Тьоткіно

"Тут так звані воєнкори мають рацію. Рейд російських добровольців на територію росії посіяв паніку, як у місцевого населення, так і серед влади, - сказав у коментарі "Апострофу" військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко. - Крім того, цей рейд вкотре показує росіянам, що їхні кордони не захищені".

Читайте: У Тьоткіному знищили склади боєприпасів путінських військ: відео

"Дії добровольців на території Бєлгородської та Курської областей говорять про те, що війна перейшла на територію росії. І це добре. Ми можемо побажати успіху росіянам, які хочуть звільнити свою батьківщину від путінського режиму, - каже "Апострофу" військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Петро Черник. - Оскільки військові дії набули серйозного обороту, то російському військовому командуванню доведеться зараз думати, як цьому протистояти".

Цілі рейду

На думку Петра Черника, окупантам доведеться знімати з фронту якісь підрозділи та терміново перекидати під Бєлгород та Курськ.

"Нам буде тоді трохи легше на фронті", - сказав Черник.

Цієї думку дотримується і Олександр Коваленко.

"Щоб нейтралізувати диверсантів, а РДК, "Свобода Росії" та "Сибірський батальйон" саме таку спецоперацію і проводять, російському командуванню потрібно перекидати ресурси з інших напрямків, наприклад, з Куп'янського", - зазначив військовий оглядач.

Ще одна мета рейду, на думку Коваленка, вирішити питання із демілітаризацією росії.

"Бійці РДК та легіону "Свобода Росії" виносять склади з БК та військові об'єкти, розташовані у прикордонних з Україною областях. І це добре, оскільки нам все одно доведеться проводити демілітаризацію росії, а тут вона вже почалася", - зазначив оглядач.

Читайте: Російські добровольці закликали росіян евакуюватися: "будуть нові удари по режиму Путіна"

Щодо політичної складової – зриву виборів путіна в цих регіонах – то експерти оцінюють її досить стримано.

"Звичайно, на цій території виборчі дільниці не відкриються, але й вибори теж не зірвуться, оскільки в росії передбачено електронне голосування", - зазначив Петро Черник.

БНР на старті

Серед українських експертів також існує думка, що в Бєлгородській області може виникнути умовно БНР (Бєлгородська народна республіка), яку не зможе контролювати російська влада. Але чи вистачить ресурсів добровільних корпусів для цього?

"Про звільнення Бєлгорода та Курська, звісно ж, не йдеться. У нас немає ресурсу тримати ці області під своїм контролем. Але дестабілізувати ситуацію на якийсь час і влаштувати паніку - цілком реально", - резюмував Олександр Коваленко.

Тим часом, бойові дії на території рф тривають. За даними російських пабліків, у місті Грайворон Бєлгородської області паніка, населення намагається евакуюватися, а низка підприємств у Бєлгороді призупинила роботу.

Читайте: Російські добровольці оголосили "зелений коридор" для евакуації мирного населення: як виглядає на карті

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію

Новини партнерів