RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Провал українського "вікна": чому Кремль не зміг повісити "Крокус" на Київ

За терактом у Підмосков'ї може стояти одна з кремлівських "веж"

За терактом у Підмосков'ї може стояти одна з кремлівських "веж" Російські пропагандисти марно намагаються пов'язати теракт під Москвою з Україною Фото:

Події в підмосковному концертному залі "Крокус сіті хол", в результаті яких було вбито 137 і поранено 182 людини, стали вдалим інструментом для інформаційних атак з боку РФ. Російська влада та пропагандисти відразу ж після вчинення теракту почали вказувати на український слід, хоч і робили це досить несміливо. Незважаючи на те, що ця версія була нівельована тим, що відповідальність за теракт взяло на себе угруповання ІДІЛ, опублікувавши відповідне звернення, наполегливі спроби Кремля натягнути сову на глобус тривають. В українських пабликах найбільшого поширення набула версія, що теракт у "Крокусі" організувала ФСБ. Про нестиковки під час подій у "Крокусі", а також про роботу російських силовиків "Апостроф" поговорив із експертами.

"Крокус" та "вікно" в Україну

Ще 8 березня США офіційно попередило своїх громадян, які перебувають у Росії, про те, що там найближчим часом можливі теракти, і їм необхідно залишити країну. Багато хто припускав, що це відбудеться на так званих виборах Путіна. Але тоді все обійшлося. Теракт стався 22 березня перед концертом гурту "Пікнік". І відрізнявся він певними дивними подіями. Як з'ясувалося, на концерті не було охорони, що в Росії досить дивно. Як зазначали ті, хто вижив, на вході до концертної зали огляд був поверховий.

Ще одна дивна історія пов'язана з тим, що після початку розстрілу людей у залі, спецназ діставався "Крокуса" практично годину, хоча буквально через дорогу від концертного залу розташована частина Росгвардії.

Далі - більше. Після того, як терористи безперешкодно розстріляли півтори сотні людей і підпалили будівлю (до речі, дуже вдало), їм вдалося спокійно покинути будівлю, сісти в авто проїхати по переповненому МКАДу і дістатися до Брянської області, де були затримані білоруськими прикордонниками.

Читайте також: Російські таджики, Путін та ІДІЛ: головні факти та заяви про теракт у Крокусі

Спочатку роcпропагандисти, а також деякі офіційні спікери, спробували прив'язати теракт у "Крокусі" до України, а Путін заявляв про те, що терористи робили спробу проскочити через "вікно" в Україну. І хоча відповідальність за теракт взяла на себе терористична організація ІДІЛ, українська історія про "вікно" продовжує вкидатися такими персонажами, як Маргарита Симоньян. Втім, без належної інтенсивності.

Що ж до силовиків, то вони відзначилися вже у фіналі, коли до Інтернету потрапило відео, на якому силовики жорстоко катують затриманих, відрізавши одному з терористів вухо, а іншому влаштувавши тортури струмом. До суду на визначення запобіжного заходу таджиків привезли сильно побитими.

Можливо, не ФСБ?

Утім, деякі експерти пов'язують дива у діях російської влади з безумовним провалом силовиків.

"У мене є сумніви, що теракт підготувала ФСБ, - каже "Апострофу" колишній співробітник СБУ Іван Ступак, - Згадайте теракт на Дубровці ("Норд-Ост"). Там добре підготовлені люди взяли заручників, висунули вимоги. На це одразу ж відреагували силовики, провели спецоперацію, не дали терористам піти. Далі "чудесним чином" поруч із концертним центром на Дубровці виявилися телевізійники з НТВ. Путін зреагував швидко з виступом. Тут нічого подібного не було. Думаю, для самих силовиків - це була несподіванка".

Відсутність охорони та слабкий огляд Іван Ступак пояснює звичайним російським розгильдяйством.

"Крім того, Путін мовчав 19 годин. Тобто вони не знали, що говорити. Спочатку запустили версію про український слід, але в результаті у терористів нічого українського не виявили. Якби операцію готувала ФСБ, то терористи знайшли б і українські прапори, і портрети Степана Бандери та навіть візитку Яроша. У ФСБ це робити вміють", - пояснює Ступак.

"Про версію проти ФСБ говорить, на мій погляд, і необґрунтована жорстокість щодо затриманих. ФСБшники виклали у мережу тортури навмисно, щоб якось виправдати свій прокол", - каже експерт.

Також, за словами Ступака, погано спрацювала роспропаганда.

"У них не було жодної єдиної версії, та й розважальний контент на телеканалах не скасували. Якщо пропаганда російська працює криво-косо, це свідчить про те, що ні силовики, ні вони не були готові", - наголошує Іван Ступак.

Такої ж думки дотримується і політичний експерт Ярослав Макітра.

"Цей теракт, на мій погляд, Путіну не вигідний. Більше того, він несе Росії серйозні загрози. У них на очах руйнується уявлення про міцну багатонаціональну державу. У Росії близько 600 тисяч таджиків отримали громадянство. Причому, вони не войовнича нація. Цим викликається негатив до путінської міграційної політики", - каже "Апострофу" Ярослав Макітра.

"Якби теракт організувала ФСБ, була б дуже жорстка прив'язка до України. Вони б знайшли в Росії якихось українців для цієї мети. А так навіть не пройшла версія про "вікно" в Україну. Намагалися, як то кажуть, натягнути сову на глобус. Таджики їхали на території Брянської області, якраз до рук російської армії. Про яке вікно йдеться? Та й самі таджики нічого не говорили про Україну навіть під тортурами", - продовжує Макітра.

Не на користь ФСБ, на думку експерта, свідчить і те, що про теракт заздалегідь попередили американці.

"А навіщо ФСБ американцям підігравати?", - запитує Ярослав Макітра.

Експерт також звертає увагу на провал російської пропаганди.

"Зазвичай пропаганда у них працює як годинник, а тут збій. Та й реакція Путіна досить млява. Плюс до того ж відео публікуються на ресурсах ІДІЛ. А це явно не погоджено з ФСБ", - вважає Макітра.

Кому це потрібно

Опитані "Апострофом" експерти вважають, що за терактом може справді стояти ІДІЛ. Однак є ймовірність того, що за цим стояла інша "третя сторона": одна з "веж" Кремля, незадоволена Путіним та його діями.

"Не виключаю, що це справді ІДІЛ, тим більше що він уже тричі оголошував війну Росії. Але не виключаю, що це хтось із кремлівських почав свою гру. Не виключаю, що і таджики теж зовсім випадкові люди. Інформації поки що досить мало на цей рахунок", - підсумовує Ступак.

"Росія веде війну з Україною, а ІДІЛ вирішив цим скористатися і розпочати свою війну. Чому б ні. Але, можливо, це внутрішні розбірки кремлівських "веж" і, можливо, втручається якась третя сила", - підсумовує Ярослав Макітра.

Утім, на думку експертів, Путін обов'язково скористається терактом для чергового закручування гайок. Одним із таких закручувань може стати скасування мораторію на страту. Цю тему вже "прокачують" у Держдумі, і схоже, реальних опонентів у цього рішення в Росії вже немає.

Читайте: "Знаємо, хто це зробив": у США різко відповіли Путіну після теракту у Крокусі

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію

Новини партнерів