RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Україна почала бити по електро­станціях: чи згасне світло у Росії

Удари безпілотників вивели з ладу два енергоблоки Новочеркаської ДРЕС

Новочеркаська ДРЕС Новочеркаська ДРЕС пропустила удари БПЛА Фото: з відкритих джерел

Вночі 25 березня у Ростовській області РФ безпілотники атакували Новочеркаську ДРЕС, внаслідок чого два енергоблоки були виведені з ладу. Ця станція є основним джерелом генерації електроенергії у Ростовській області та забезпечує електроенергією найбільш промислово-розвинену південно-західну частину області. Таким чином, Україна відкрила для себе нову сторінку у війні з РФ. Після серії ударів по НПЗ наші безпілотники почали бити й по електростанціях. Чи має Україна можливості ефективно бити по енергооб'єктах ворога і яке значення таких ударів - в етері Апостроф TV відповів експерт з ракетно-ядерних озброєнь Олександр Кочетков.

Безумовно, в України є можливості для нанесення ударів по станціях. Особливо ефективним виявилося руйнування нафтопереробних заводів на території європейської частини росії. Ще не атаковано два заводи, але мабуть і вони будуть. І ми фактично зруйнували 10 відсотків переробних потужностей росії.

Читайте: Всі 11 дронів "збила" ДРЕС: спливли подробиці атаки в російському Новочеркаську

Це ще не спричиняє катастрофічних наслідків на ринку росії і щодо їх експортних можливостей, але ми вже впритул наблизилися до тієї межі. Наступні удари будуть завдавати вже великої шкоди. Тобто росіяни мали умовно 10 відсотків запасу, який тепер повністю вичерпано.

Щодо генерації - це більше психологічні удари. Бо Кремлю начхати, що півросії, дві третини і навіть 90 відсотків будуть сидіть без води, тепла, світла і зв'язку. Вони на це не звертатимуть уваги. Бо там зовсім інша система. Обрали вічного путіна - і далі ви не потрібні. Що з вами буде - не важливо. Важливо, щоб було гарматне м'ясо.

Тому такі удари потрібні, щоб нагадувати ворогу, що ми теж можемо. Але ефективність, вплив на хід бойових дій і на економічну складову - значно менша, ніж удари по НПЗ.

Цікава деталь. На цій Новочеркаській станції попередньо пошкоджено турбіни, які вироблені у Харкові. І зараз в росії заміщення високих технологій немає. Вони не зможуть швидко відновлювати те, що було зруйновано - як на генеруючих потужностях, так і нафтопереробних. Фактично це обладнання робиться індивідуально під замовлення. Причому для кожної НПЗ. Треба робити штучну продукцію і росіяни це замістити китайським обладнанням не зможуть. Тобто тут заміщення не буде. От скільки НПЗ ми зруйнували, на таку кількість їхні переробні потужності й зменшилися.

Дивіться: Дрон атакував ще один НПЗ в Росії: кадри і всі деталі

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію