RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Українські дрони над Татарстаном: куди прилетить наступна "пташка"

Вглиб РФ є багато цікавих цілей для українських БПЛА

Дрон атакує Татарстан Дрон-літак б'є по заводу "шахедів" у Татарстані Фото: скріншот з відео

Вранці 2 квітня дрони атакували черговий нафтопереробний завод на території Росії. Цього разу безпілотники долетіли аж до Татарстану, вразивши НПЗ у Нижньокамську. Крім того, БПЛА поцілили по заводу з виробництва "шахедів" у Єлабузі, у тому ж Татарстані. Якими дронами могли бути вражені ворожі об'єкти на відстані понад 1200 км від кордону України - в етері Апостроф TV розповів експерт з питань озброєнь Олег Катков.

Нарешті ворог отримав сюрприз, а не анонс. Раніше дуже часто бувало так, що спочатку заявляється про те, що якась там розробка ведеться, що її будуть використовувати - і це попередження для ворога.

Читайте: Розвідники ГУР підірвали електропідстанцію в Криму: спливли подробиці нічної "бавовни"

А такий удар - це сюрприз для ворога. І будемо сподіватися, що це не одноразова акція, бо на дальності 1200 км знаходиться величезна кількість дуже цікавих об'єктів. По-друге, важливий аспект в тому, що є певна різниця у розмірах. Тут мова йде про такий безпілотник, який вочевидь створений на базі легкомоторного літака. І якщо, наприклад, по нафтопереробих заводах прилітає так званий ударний дрон "Лють", вага бойової частини якого складає до 50 кг, то у дронах такого класу мова йде не про 50 кг, і навіть не про 100. Тобто такі дрони на базі легкомоторних літаків значно цікавіші з точки зору можливості ураження об'єктів іншого класу. Бо ті ж НПЗ - це "м'яка" ціль, яку можна надовго вивести з ладу і сотнею кілограмів вибухівки. Але проти деяких інших категорій об'єктів, як ті ж споруди, промислові об'єкти з виробництва озброєнь - треба мати більші можливості щодо ваги бойової частини. І такі безпілотники на базі легкомоторних літаків з цією задачею можуть впоратися.

Відносно того, як такі БПЛА взагалі долітають до Татарстану - це сюрприз №2. Бо треба розуміти, що дрон запускався вочевидь не від прикордонного стовпчика, тобто дальність ще більша за 1200 км. Плюс це дальність по прямій, а дрони не запускаються виключно по прямій лінії, а програмуються на проходження зон ППО противника і оминають їх. Тобто дрони летять за доволі складним маршрутом, маневрують, змінюють висоти, курси тощо. І це означає те, що дальність значно більша, ніж 1200 км.

Чому пропустили? Тому що чим далі вглиб території рф, тим менше засобів ППО у ворога. І це означає те, що величезна кількість об'єктів, які можуть бути цікавими для знищення - вочевидь є беззахисними. І якщо сьогодні вражено об'єкт з виробництва дронів у Єлабузі, то поряд з ним знаходиться Набережні Челни, де стоїть завод КамАЗ, головний виробник вантажних автомобілів для армії рф. І якщо цей регіон не прикриють засобами ППО, то це стає дуже цікавим. А засобів ППО не вистачає тому, що "Панцирі", "Тори", разом з "Буками", комплексами типу С300, С400 - або закидують ракетами Харків, або Бєлгород обстрілюють, або безпосередньо на фронті.

Читайте: Знову 2-3? В ГУР порахували, на скільки атак в Росії вистачить ракет

Перелік об'єктів, які можуть бути вражені - величезний. Це не лише військові об'єкти, а ще й критична інфраструктура, яка допомагає військовій промисловості. І тут проти рф величезну роль грає її розмір. Бо якщо дрони по типу легкомоторних літаків пролітають вглиб території рф, то це означає, що там нічого не прикрито.

Але треба розуміти, що ніяких безпілотників не вистачить, щоби знищувати заводи та інші об'єкти. Для цього треба вибомблювати їх килимовим бомбардуванням, щоб залишився лише щебінь. А такі удари, як ми бачимо сьогодні - можуть дозволити загальмувати виробництво деяких речей. І для цього треба знати конкретне місце, куди треба влучати. Наприклад, є склад готової продукції. Умовні "шахеди" зібрали і вони стоять на якомусь складі. Ураження навіть такого складу - це вже затримка виробництва. Тобто коли мова йде про ураження і знищення будь-яких підприємств оборонно-промислового комплексу, то мова йде про масштабні методичні удари. Грубо кажучи, якщо кожен день по такому підприємству будуть прилітати такі дрони, то ні про яке повномасштабне виробництво мови не буде йти. Вважаючи, що Україна не має засобів ураження на велику дальність, рф демонструвала все, що знаходиться вглиб країни. Завдяки цьому ми маємо величезну базу того, куди треба бити.

Читайте: Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію