RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Російський літак в Сирії могли збити військові Путіна

Олексій Мельник про катастрофу російського військового літака Іл-20 в Сирії

Олексій Мельник про катастрофу російського військового літака Іл-20 в Сирії Російський літак Іл-20 Фото: Dmitry Terekhov

Російський військовий літак Іл-20, який за офіційною інформацією потрапив під обстріл сирійських ППО, міг бути збитий російськими військовими. Таку думку висловив "Апострофу" співдиректор програм з питань зовнішньої політики і міжнародної безпеки "Центру Разумкова", колишній перший помічник міністра оборони Олексій Мельник.

Зрозуміло, що це випадковість. Але це та трагічна випадковість, про яку попереджали вже неодноразово. У зв’язку з тим, що в одному місці зосереджено дуже багато гравців, ймовірність такого інциденту була надзвичайно високою, попри наявність гарячих телефонних ліній. І зараз ця можливість реалізувалася.

Зазвичай є система розпізнавання "свій-чужий" і, по ідеї, ця ракета не повинна була потрапляти в літак. Можливо, були технічні проблеми: або система не працювала на борту, або на самій станції.

Більш того, як відомо система чи ракета, яка збила російський літак, була також російського виробництва. І не можна виключати, що на кнопку натиснули не сирійці, а ті ж самі російські інструктори, які там неодноразово були помічені в тому, що вони не лише навчають сирійців, але й безпосередньо застосовують цю зброю. Тобто я припускаю, що може просочитися інформація про те, що російський літак збили російською зброєю руками російських військовослужбовців, а винуваті євреї.

Читайте також: Друзі Путіна підбили російський військовий літак: перші подробиці інциденту

Як ця ситуація вплине на настрої в російських збройних силах? Важко сказати. Але кожна смерть примушує кожного нормального військовослужбовця задуматися над тим, заради чого він там воює. При цьому, навряд чи це вплине на виконання наказів, тому що військовослужбовці, які там знаходяться, вже давно переступили моральну межу. Вони ж не настільки дурні, щоб не розуміти, чим вони там займаються. Багато з них пройшли через Крим, Донбас. Тобто навряд чи там є якісь моральні гальма.

Що стосується гнівних заяв з боку міністра оборони Росії, що він не залишить цю ситуацію без відповіді, то давайте почекаємо і побачимо, що буде далі. Нагадаю, що коли російський літак збили турецькі ВПС, то це закінчилося забороною на експорт турецьких помідорів. І чим зараз Росія відповість Ізраїлю – тут треба почекати і дивитися на це, бо це також буде показово.

Ситуація в Ідлібі

Путін мав розмову з Ердоганом і, очевидно, що турецькому президенту вдалося переконати свого російського колегу. Можливо, він щось пообіцяв Путіну в обмін на те, щоб він не проводив військову операцію в Ідлібі. Але наразі важко сказати, наскільки довго протримаються ці домовленості.

Принаймні зараз там створюється зона розмежування, яка буде спільно контролюватися російською військовою поліцією і турецькими збройними силами. Але невідомо, як довго ці домовленості протримаються. Кожна сторона намагатиметься використати це перемир’я для перегрупування і посилення позицій. А в якийсь момент в когось можуть не витримати нерви.

Читайте також

Ізраїль робить у секторі Гази те, що не змогли палестинці – історик Зєєв Ханін

Кому дістанеться сектор Газа після закінчення війни і що Ізраїль робитиме з ХАМАС

Війна в Ізраїлі закінчиться сильним ударом по союзнику Росії - ізраїльський публіцист Марк Котлярський

Чим закінчиться війна в Ізраїлі та що отримає Україна - розповідає ізраїльський публіцист Марк Котлярський

Біньямін Нетаньяху не здатен зробити як легендарна Голда Меїр, - ізраїльський журналіст

Влада Ізраїлю припустилася цілої низки серйозних помилок