RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Мовчазний Нетаньягу: як Ізраїль допоможе Україні у війні з Росією

Григорій Тамар про перемогу Нетаньягу в Ізраїлі та допомогу Україні

Григорій Тамар про перемогу Нетаньягу в Ізраїлі та допомогу Україні Фото: president.gov.ua

Беньямін Нетаньягу переміг на виборах до парламенту Ізраїлю. Партія Нетаньягу "Лікуд" отримала 32 місця в Кнесеті. Союзник "Лікуда", "Релігійний Сіонізм", отримав 14 місць. Ще один союзник партії Нетаньягу, - партія "Шас", - має 11 місць. Також у блок Нетаньягу входить "Яхадут ха-Тора", що отримує 7 місць у Кнесеті. Про перемогу Нетаньягу та її наслідки для ізраїльської політики по відношенню до України - свою думку в ефірі Апостроф TV висловив офіцер армії Ізраїлю у відставці, військовий історик ГРИГОРІЙ ТАМАР.

Беньямін Нетаньягу – один із найбільш досвідчених ізраїльських політиків, що протягом тривалого часу перебував на посаді прем'єр-міністра. Довше, ніж будь-хто в історії Ізраїлю. Але з певних причин Нетаньягу почав втрачати популярність. Кілька років тому в ізраїльській політиці склалася патова ситуація, коли жоден із політичних блоків не міг здобути перемогу на виборах. Це тривало протягом трьох років, поки проти Нетаньягу не об'єдналися абсолютно різноманітні політичні партії. Такий уряд існував приблизно протягом року, але він розпався. І ось нові вибори. Беньямін Нетаньягу після тривалого часу зміг перемогти таким чином, що має всі шанси сформувати коаліцію з твердою парламентською більшістю.

Читайте: Багато що поки що залишиться таємницею: чи варто засуджувати Ізраїль за недостатню підтримку України

Тепер щодо його взаємин з Україною та росією. Нетаньягу в минулому неодноразово бравував тим, що у нього склалися особисті стосунки з путіним. Слід зазначити, що у світі до путіна ставляться по-різному. Так, до моменту розв'язання путіним агресивної, варварської війни проти України, його загалом поважали в світі. В Ізраїлі той факт, що Нетаньягу перебував в особливих відносинах з путіним, швидше додавав йому політичної ваги. Після початку війни Нетаньягу не висловив жодного слова, оцінюючи ці події. Тобто він мовчав на цю тему, ніби нічого не сталося. І раптом, за кілька днів до виборів, Нетаньягу несподівано заявив, що у разі його обрання на пост прем'єр-міністра, обов'язково передасть озброєння для України. Але я не розцінював би цю заяву як таку, що точно буде виконана. Адже Нетаньягу багаторазово дозволяв собі різні декларації, про які згодом забував.

Конкурент Нетаньягу, Яїр Лапід, в.о. прем'єр-міністра протягом останніх чотирьох місяців, чітко, однозначно і послідовно засуджував російську агресію. Ця людина робила конкретні кроки, спрямовані на підтримку України та її справедливої боротьби, наприклад, допомогу з розвідданими.

Якщо розглядати взаємини між Ізраїлем та Україною у ракурсі цієї війни, то значна частина ізраїльського суспільства симпатизує Україні. Також не можна забувати, що Ізраїль перебуває у постійному збройному конфлікті, в оточенні агресивно налаштованих сусідів. Тому Ізраїлю доводиться розглядати передусім питання своєї власної безпеки.

Я вважаю, що Беньямін Нетаньягу не продаватиме Україні зброю з багатьох причин. Але Ізраїль має інші, більш ефективні можливості допомогти Україні. Я вважаю, що ті види озброєння, які виробляє ізраїльська промисловість, не є першочерговими для України. Адже українські західні партнери, такі як США та Велика Британія, виробляють види озброєння набагато актуальніші для української армії на теперішньому етапі. Якщо ж говорити про "Залізний купол", я вважаю, що це той тип озброєння, який на даний час Україні не потрібен, не може допомогти в цій боротьбі. Більше того, цих систем "Залізний купол" не вистачає безпосередньо в Ізраїлі. Тобто це дуже дорогий вид озброєння. В Ізраїлі їх не вироблено достатньо, щоб закрити всю територію. Тому раз на кілька місяців Ізраїль перебуває під загрозою тотального ракетного обстрілу.

В історії з іранською зброєю, яка нібито не постачається росії, усім зрозуміло, що з Тегерану надходить лише брехня та дезінформація. Іран надає безпілотники та інше озброєння росії, щоб допомогти їй у знищенні України. Саме тому Ізраїль фактично втрутився у війну.

Я не в захваті від того, що відомості про надання Україні розвідувальної інформації стали надбанням відкритої преси. Вважаю, що це погано, - витік інформації. Не знаю, хто в цьому витоку винен, але це погано і для України, і для Ізраїлю. Також усім відомо, що кілька днів тому ізраїльські ВПС завдали вогневої поразки по заводу, який виготовляв безпілотники. Завод знаходився на території Сирії, але він іранський. І, за однією з версій, саме ці безпілотники мали бути надані Іраном російській стороні. Отже, фактично, Ізраїль надає усю необхідну допомогу Україні в її боротьбі з російським агресором.

Читайте також

Війна між Ізраїлем та Іраном: чим завершаться ракетні "обміни"

Конфлікт між Ізраїлем та Іраном з самого початку був контрольованим

Кінець війні в Газі: чи варто очікувати на нову серію

Не виключено, що після нетривалого перепочинку військові дії на Близькому Сході знову продовжаться

Ізраїль робить у секторі Гази те, що не змогли палестинці – історик Зєєв Ханін

Кому дістанеться сектор Газа після закінчення війни і що Ізраїль робитиме з ХАМАС