RU  UA

Багато що поки що залишиться таємницею: чи варто засуджувати Ізраїль за недостатню підтримку України

Більша частина громадян Ізраїлю підтримують Україну, тоді як уряд змушений робити пріоритет на власну оборону, тому що країна весь час перебуває в очікуванні нападу ворога.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів ізраїльський підприємець та громадський діяч, один із колишніх керівників нафтової компанії "ЮКОС" Леонід Невзлін.

Читайте також: Ізраїль допоміг Україні у боротьбі з іранськими "шахідами": що відомо

Так він прокоментував те, що Ізраїль міг би сильніше підтримувати Україну у війні проти Росії. Навіть президент України закликав визначитися, на чиєму боці країна.

"Давайте відокремимо державу від людей. Коли ми говоримо про Ізраїль, нам інколи соромно за те, що Ізраїль так мало допомагає Україні. Ми, ізраїльтяни - люди доброї волі, ми давно визначилися, і для нас немає сумніву, що правда і мораль, і моральність на боці України, і переважна частина суспільства на боці України. Те, що говорив Володимир Зеленський стосується політиків та уряду. На жаль, те, що хоче народ, і те, що робить уряд, в Ізраїлі це не одне й те саме в одній галузі – галузі оборони. Там уряд має пріоритет, тому що ми самі весь час живемо в зоні нападу ворога", - розповів він.

Леонід Невзлін зауважив, що є багато речей, які заважають. Це, зокрема, відсутність великого надлишку засобів захисту та острах уряду, що іранські фахівці зрозуміють, як працюють ізраїльські системи, і протидіятимуть їм.

"Буває іноді, що при серйозних нападах з боку Гази - а ми завжди повинні чекати, що з півночі нападе Хезболла - нам просто не вистачає ППО. Звичайно, ми можемо його додатково виробляти, але запасів сьогодні поставити може не бути. Я не виправдовую уряду, я намагаюся пояснити, що є насправді. По-друге, наші дуже бояться, що у разі застосування, наприклад, ті самі іранські фахівці зрозуміють, як працюють наші системи, і протидіятимуть нашим системам", - уточнив він.

Експерт при цьому не вважає це гідним поясненням, чому Ізраїль не допомагає зараз, коли з'явився спільний ворог.

"І не може бути, що Ізраїль не розумів би наслідків того, яких збитків ці дві сили (ред. - Іран і Росія) можуть завдати не лише Україні, але й усьому світу. І тим паче першому - Ізраїлю. Звичайно, Путін розміняє інтереси Ізраїлю за інтереси Ірану і оком не моргне. Сьогодні дуже швидко вийшла інформація, що розмовляли міністр оборони Ізраїлю (ред. - Бені) Ганц та міністр оборони України (ред. - Олексій) Резніков. Гарна довга розмова, а в результаті таке комюніке, що Ганц відмовив у постачанні озброєнь", - повідомив він.

Водночас Невзлін наголосив, що у перекладі із ізраїльської це означає, що вони багато, про що домовлялися, про що вони не будуть говорити публічно. Тому що не буває довгих розмов, з яких можна потім зробити одну негативну заяву. До всього - за інформацією усюдисущих ізраїльських журналістів, обидві сторони задоволені результатами цієї довгої розмови.

Нагадаємо, що на тлі інформації про постачання Іраном неназваної кількості ракет малої та середньої дальності до Росії, міністр у справах діаспори Ізраїлю Нахман Шай закликав надати Україні військову допомогу.