RU  UA

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Здоров'я

Чи можна вакцинувати дітей і вагітних - роз'яснення доктора медичних наук

Алла Волоха про вакцинацію для дітей і вагітних

Алла Волоха про вакцинацію для дітей і вагітних Алла Волоха Фото: УНІАН

В Україні триває активна фаза вакцинації населення проти коронавірусу. Нещодавно з’явилися рекомендації щодо щеплення дітей віком старше 12 років. Крім того, відкритим залишається питання вакцинації вагітних жінок. Наскільки безпечною є імунізація дітей, які вакцини рекомендовані для підлітків та чи можна робити щеплення вагітним – на ці питання в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV відповіла дитячий лікар-імунолог вищої категорії, доктор медичних наук АЛЛА ВОЛОХА.

- Хотілося б поговорити з вами про вакцинацію вагітних та дітей і підлітків. Як воно у нас іде, чи йде взагалі, і що ви про це думаєте?

- Щодо вакцинації дітей, то така вакцинація запланована. Але це вакцинація для дітей старше 12 років, оскільки на сьогодні в світі вже проводиться вакцинація дітей старше 12 років. Зокрема, вивчено застосування вакцини Pfizer серед дітей віком старше 12 років.

Але в нас є рекомендація щодо вакцинації тільки дітей груп ризику, оскільки для них найбільш небезпечним є COVID-19, і тому вони мають бути захищені. І також буде вакцинація дітей, які, можливо, їдуть на навчання за кордон. Тому для них також актуальним є захист.

Наразі ми не рекомендуємо ще масову вакцинацію дітей старше 12 років, а насправді тільки для ризикованих груп.

- Чому з такого віку рекомендовано це робити?

- Тому що дослідження проведені тільки у дітей цієї вікової групи. Вивчена імуногенність і безпека вакцини для дітей цієї вікової групи. І вивчена тільки одна вакцина для дітей цієї вікової групи.

Отже, оскільки ми маємо такі рекомендації, і вже закінчені ці дослідження, ми можемо це рекомендувати. Для дітей всіх інших вікових груп також проводяться ці дослідження, але вони ще не закінчені. Тому рекомендації відсутні для інших вікових груп.

- Якщо говорити про безпеку вакцинації для дітей, наскільки для них це безпечно?

- Це питання також ще продовжує вивчатися. Є вже попередні дані, що ця вакцина все ж таки безпечна, і тому її застосовують багато країн. Але з часом ми побачимо більше інформації.

- Тобто мало часу ще минуло?

- Так. Насправді для дітей віком від 12 років уже проведені дослідження. Дійсно, вакцина безпечна. Єдине, що є поодинокі повідомлення про те, що вакцина може викликати міокардити у дітей, підлітків та дорослих людей. Тому ця інформація ще вивчається.

- Міокардит – це що? Якісь проблеми з серцем?

- Так, але це дуже рідкісні випадки. Складно на сьогодні сказати, чи така частота порівняна загалом з частотою популяції міокардитів, тому це питання досліджується. Але принаймні з цих досліджень, які були проведені, можна сказати, що вакцина безпечна.

- Щодо вакцинації вагітних. Можете сказати, наскільки це доцільно?

- Щодо вакцинації вагітних у багатьох країнах світу є рекомендації професійних товариств. Але є різні рекомендації. Що стосується, наприклад, рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я і деяких країн, то рекомендують більше звернути увагу на вагітних з груп ризику.

З іншого боку, є рекомендації, наприклад, Американського товариства акушерів-гінекологів. Вони рекомендують вакцинувати загалом всіх вагітних. Вагітні тяжче хворіють на COVID-19, і можуть бути ускладнення, можуть частіше бути передчасні пологи. Тому на сьогодні вагітних вважають групою ризику щодо більш тяжчого перебігу COVID-19.

Є достатньо багато повідомлень щодо проведеної вакцинації у вагітних. Наприклад, більше 130 тисяч вагітних вакциновано у США, більше 50 тисяч – у Великій Британії. Абсолютно безпечною була вакцинація для цих вагітних.

Знову ж таки, є дані, що ніхто з вакцинованих вагітних не госпіталізований з приводу COVID-19. Це ті, які отримали вакцинацію. Тому на сьогодні дійсно звертають на це увагу, але знову ж таки є різні рекомендації. Хтось рекомендує тільки зосередитися на групі ризику, але вже в більшості розвинених країн говорять про те, що вакцинація може бути безпечною. Ми говоримо про можливість застосування тільки окремих вакцин – тільки вакцин м-РНК. На сьогодні лише вони рекомендовані для вагітних. Тобто це вакцини компанії Pfizer або Moderna.

І також це може бути вакцина Johnson & Johnson. І вона застосовувалась. Водночас на сьогодні, наприклад, немає рекомендацій щодо застосування у вагітних вакцин Coronavac і AstraZeneca.

- А в Україні якісь дослідження проводилися?

- Ні. Ми можемо орієнтуватися на дані розвинутих країн: США, Канади, Великої Британії.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я

Читайте також

Вітрянка особливо небезпечна для дорослих: які ускладнення можуть бути

Вітряна віспа у дорослих може призвести до пневмонії, оперезуючого герпесу - коли і скільки разів слід вакцинуватися

Схеми у Helsi: як в Україні лікарі надають фейкові послуги

У медичній системі Helsi почастішали випадки внесення фейкових візитів та медуслух до карт пацієнтів

Новини партнерів