RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Здоров'я

Антиваксів треба переконувати: вакцина або смерть – доктор медичних наук

Сергій Крамарєв розповів, чи можна переконати антивакцинатора

Сергій Крамарєв розповів, чи можна переконати антивакцинатора Сергій Крамарєв Фото: u-f.ru

В Україні продовжують поширюватися міфи про вакцинацію – одні говорять про чіпи та 5G, інші вважають, що вакцинація знищить людство. До яких наслідків можуть призвести ці міфи, чи можна переконати антивакцинатора і як вакцина рятує життя - в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів доктор медичних наук, професор, завідувач Кафедри дитячих інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О. Богомольця СЕРГІЙ КРАМАРЄВ.

— Давайте поговоримо про міфи навколо вакцинації. Чи часто ви стикалися з людьми, які у них вірять, та чи вдавалося переконати їх у зворотному?

— За моїми спостереженнями, серед антивакцинаторів є різні люди. Перші — так звані "ідейні антивакцинатори", які впевнені, що вакцинація не потрібна і може нашкодити. Таких людей зовсім небагато.

Друга категорія — люди, які хочуть на цьому заробити, наприклад, гомеопати. Вони кажуть, що вакцинація не потрібна і її можна замінити гомеопатичними препаратами, які ж самі і продають.

Найбільше антивакцинаторів — це люди, які до кінця не зрозуміли важливість і необхідність вакцинації. З цими людьми має працювати держава й медицина. Тобто переконувати їх у необхідності вакцинації, наводити приклади, що там, де немає вакцинації, може бути біда, або навіть смерть.

— На що впливає розповсюдження міфів про вакцинацію?

— Це може вплинути на зниження рівня охоплення вакцинацією не лише від коронавірусу, а й від обов’язкових профілактичних щеплень.

Я багато років працюю інфекціоністом і пам’ятаю спалах дифтерії в нашій країні у 1992–1996 роках. Тоді також у пресі була масова агітація проти вакцинації, і люди почали боятися та відмовлятися від щеплень. Це призвело до значного зниження охоплення вакцинацією проти дифтерії і спалаху цієї інфекції. У той час в Україні захворіло близько 20 тисяч людей і близько тисячі загинуло.

Я пам’ятаю, у нашій дитячій інфекційній лікарні цілі відділення були заповнені дітьми з тяжкими формами дифтерії. Тому вакцинація рятує життя.

— Вже 600 тисяч українців не прийшли на другу дозу вакцинації від коронавірусу. Чому це сталося?

— Причин може бути багато. Може вирішили, що один раз зробили й більше не треба. Є люди, які вже перехворіли, а сьогодні в пресі Європи пишуть, що після перенесеного ковіду можна робити одне щеплення. Й от певна кількість людей так і вважають. І, дійсно, у деяких країнах роблять лиш одне щеплення, якщо людина перехворіла.

А деякі люди просто злякалися, бо була якась реакція, висока температура чи слабкість. Тому бояться йти на другу дозу, бо вважають, що ще гірше може бути.

Що ви думаєте про сам процес організації вакцинації? Що робити людям, у яких є протипоказання до вакцинації? Або тим, хто перехворів і має високий рівень антитіл?

— Протипоказань дуже мало, відповідно, і дуже мало людей, які мають абсолютні протипоказання проти вакцинації. Сам список можна знайти навіть в інтернеті.

Щодо рівня антитіл, вважається, що його визначення немає ніякого значення для проведення вакцинації. Є люди, які хворіють із високим рівнем антитіл, і які не хворіють взагалі за відсутності цих антитіл. Тому в більшості країн вважається, що перед вакцинацією не потрібно визначати рівень антитіл - це немає жодного значення.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я

Читайте також

Мобілізація діабетиків: що чекає на таких людей у воюючій армії

Захворювання на цукровий діабет тепер не звільняє військовозобов'язаних від мобілізації

Вітрянка особливо небезпечна для дорослих: які ускладнення можуть бути

Вітряна віспа у дорослих може призвести до пневмонії, оперезуючого герпесу - коли і скільки разів слід вакцинуватися

Новини партнерів