RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Закрити дорогу до НАТО? Чому акція зі спаленням Корану у Швеції може мати російський слід

У суботу, 21 січня, лідер данської антиісламістської партії Stram Kurs ("Жорсткий курс") Расмус Палудан спалив священну книгу мусульман Коран біля будівлі турецького посольства в Стокгольмі, і цю акцію різко засудив президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган, заявивши, що Швеції не варто розраховувати, що Анкара схвалить її вступ до НАТО.

Про це пише ВВС.

Як стало відомо, місцева поліція дозволила правому датському політику влаштувати акцію біля посольства, але не спалення Корану, і той спалив його пізніше.

Читайте також: Витискає всі соки: як Туреччина діє проти Росії

У той же час міністр закордонних справ Тобіас Білльстрьом зазначив, що не дивлячись на широку свободу слова в країні, це не означає, що уряд Швеції підтримує подібні акції, додавши, що офіційний Стокгольм буде дотримуватися домовленості, яка є у Швеції, Фінляндії та Туреччини щодо членства у НАТО.

Проте турецькій владі засудження акції з боку урядовців недостатньо - вони вважають, що такі акції не повинні дозволятися в принципі.

"Швеція не повинна очікувати від нас підтримки вступу до НАТО. Цілком очевидно, що ті, хто влаштував таку ганьбу перед посольством нашої країни, більше не можуть розраховувати на прихильність з нашого боку щодо їхньої заявки", - заявив Ердоган.

Крім того, Туреччина скасувала запланований на наступний тиждень візит міністра оборони Швеції Пола Юнсона до Анкари. Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що візит втратив сенс.

Акція спалення Корану біля посольства Туреччини у Стокгольмі є операцією російських спецслужб, спрямованої проти національних інтересів Туреччини, Швеції та Фінляндії, а також проти блоку НАТО загалом. Так вважає керівник Центру оборонних реформ, координатор міжвідомчої платформи протидії гібридним загрозам, яка здійснює свою діяльність у рамках співпраці Україна-НАТО, Олександр Данилюк, пише Guildhall.

"Нахабні російські провокації у Стокгольмі спрямовані як проти інтересів НАТО в цілому, так і проти національних інтересів Туреччини, Швеції та Фінляндії. Такі активні заходи спецслужб РФ – повна зневага до почуттів всього мусульманського світу", — заявив керівник ЦОР.

Він підкреслив, що країна-агресор веде активну підривну діяльність у Швеції, щоб заблокувати їй шлях до угоди про вступ НАТО.

Водночас особи, які організували акцію з розпалювання релігійної нетерпимості, працюють на російські спецслужби, оскільки заявку на проведення акції сплатив ведучий каналу правої партії Чанг Фрік, який з 2014 року працював на російське пропагандистське видання Russia Today.

Такими ж методами діяв підрозділ "А" Першого головного управління КДБ СРСР, який спеціалізувався на активних заходах у Західній Європі, розмальовуючи єврейські цвинтарі свастиками, зазначив керівник Центру оборонних реформ, додавши, що подібні дії РФ не повинні залишитися без відповіді.

Нагадаємо, раніше голова міністерства закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що офіційна Анкара підтримує лише українську формулу миру.