RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Чи очікувати українцям аномальної спеки в червні: прогноз синоптика на місяць

Календарне літо дебютувало теплом, але 30-градусної спеки у перші місяці червня чекати не варто – ймовірно, у більшості областей дощитиме, а температура буде помірною.

Про це заявив синоптик, кандидат географічних наук Ігор Кібальчич, інформує "Телеграф".

За його словами до позначки у 30 градусів стовпчики термометрів можуть піднятися аж наприкінці місяця.

Він наголосив, що згідно із багаторічними календарними спостереженнями погода у перший літній місяць зазвичай комфортна, але з рясними опадами.

Так, багаторічні спостереження показують, що зазвичай у червні комфортна погода, але з рясними опадами. Це пов'язано з тим, що на початку літа атмосфера над Європою стає динамічно активною, а також зростає вміст вологості та нестабільність повітряних мас, які приходять до нас з південного заходу та заходу. У результаті цього в цей період часто відбуваються сильні зливи з грозами, і іноді можуть спостерігатися смерчі.

Читайте також: Готуємося до спеки: синоптики розповіли, якою буде погода в червні

"За даними модельних розрахунків, а також ґрунтуючись на інформації від Українського гідрометцентру, погодні умови в нинішньому червні очікуються мінливими, що виражатиметься в мінливості атмосферного тиску та температурного режиму. Однак, ймовірність періодів аномальної або рекордної спеки досить низька. Опади розподіляться на території нашої країни нерівномірно", — розповів синоптик.

За прогнозом синоптика, протягом першої декади червня (1-10 червня) на території України, очікується прохолодна погода з незначною кількістю опадів. Зокрема, з 3 по 7 червня вночі стане помітно холодніше, температура опуститься до +3…+8 °C. Протягом дня повітря прогріватиметься до +18…+23 °C. В південній частині країни температура буде на 2-3 °C вищою.

Друга декада червня (11-20 числа) буде характеризуватися переважанням циклонічної активності та нижчим атмосферним тиском на території України. Очікується поширення дощів, які охоплять більшу частину країни. Місцями можливі сильні зливи. Температура в цей період буде близькою до середніх значень за багаторічний період: вночі в межах +10…+17 °C, вдень +21…+26 °C. На півдні України можуть бути значно тепліше з температурою до +23…+29 °C.

У третій декаді червня (21-30 числа) синоптики прогнозують поступове підвищення температури повітря. Вночі очікується охолодження до +13…+18 °C, а вдень повітря прогріватиметься до +24…+30 °C.

"Загалом за місяць температура повітря та кількість опадів у нашій країні очікується близькими до середньої багаторічної норми", - підсумував Ігор Кібальчич.

Наведені нижче карти відображають прогностичні дані щодо аномалій температури повітря (верхня карта) та кількості опадів (нижня карта) в Європі на червень 2023 року, отримані з чисельної моделі CFSv2.

Раніше ми писали, що в Україну в червні прийде 30-градусна спека.

  • Вас може зацікавити:

Аномальне тепло в Україні: яких сюрпризів чекати від погоди влітку

До Києва йде "тропічна" погода: прогноз синоптиків до кінця червня

Червень прийде з дощами і грозами: синоптик розповів про погоду на тиждень