RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Рада "провалила" поправку про підвищення акцизів на ТВЕН

Верховна Рада не підтримала поправку комітету з питань податкової політики щодо пом’якшення зростання акцизу на тютюнові вироби на електричного нагрівання (ТВЕНи). За поправку проголосувало 211 депутатів з необхідних 226.

Про це свідчать дані сайту Верховної Ради, пише УНІАН.

Комітет пропонував підвищити акциз на ТВЕНи на 200% плюс по 30% кожного наступного року до 2025. Але оскільки депутати поправку не підтримали, з нового року вступить в силу більш масштабне підвищення акцизу на ТВЕНи – відразу на 320%. Хоча виробники можуть взяти частину тягаря від акцизу на себе, ціна на пачку ТВЕНів зросте. Незважаючи на те, що в Україні вже близько 1 млн курців перейшли на з традиційних сигарет на ТВЕНи, різке збільшення цін може призвести до того, що частина споживачів повернеться до споживання більш шкідливих традиційних сигарет. Є прогнози, що окрім контрабандних сигарет на ринку України з’являться контрабандні ТВЕНи з Молдови, Білорусі і РФ, де ціни будуть в 1,5-2 рази нижчими, ніж в Україні. Заплановані доходи від акцизу на ТВЕНи опиняться під загрозою. Що може призвести до додаткових втрат держбюджету на рівні 4,8-5 млрд грн.

У 2019 доходи бюджету від тютюнового акцизу було недовиконано майже на 14 млрд грн. Різке підвищення акцизів на ТВЕНи розширить втрати від акцизу. Під загрозою можуть опинитися тютюнові компанії, які входять до топ-10 платників податків. Два найбільших виробники ТВЕНів – компанії "Філіп Морріс Україна" та "Брітіш Амерікан Тобакко Україна" інвестували понад 200 млн грн у розбудову мереж ТВЕНів - IQOS i Glo. Компанії мають виробництва в Харківській і Чернігівській областях, де працює понад 2000 осіб. Вони є клієнтами для кількох сотень середніх і малих компаній, де працює понад 50 тис осіб.

"Ми інвестували в екосистему IQOS в Україні понад 140 млн дол, забезпечили робочими місцями тисячі людей. Сприймаємо це підвищення як повідомлення від уряду, що ми маємо зупинити інвестиції в Україну. Наче держава каже: нам не потрібні інвестиції, ваша фабрика, ваші співробітники і споживачі", - каже генеральний директор компанії "Філіп Морріс Україна" Костас Салварас.

Він нагадав, що у компанії були плани переведення потужностей у Харківській області на виробництво ТВЕН і перетворення її на експортний хаб для Східної Європи.

"Фабрика в Харківській області розрахована на виробництво 40 млрд сигарет на рік. Вона працює на половину потужностей, 12 млрд йде на експорт. Ринок сигарет скорочується, ми планували інвестиції у виробництво ТВЕНів в Україні. Це могло б перетворити фабрику в експортний центр всієї Східної Європи", - заявив Костас Салварас.

Але через "провалену" поправку ці плани, так само як і вже вкладені іноземні інвестиції, опинилися під загрозою, вважають виробники.