RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Україна може ввести тимчасову заборону на експорт брухту з міркувань національної безпеки - юрист

Українська держава може ввести тимчасову заборону на експорт металобрухту, апелюючи до питань національної безпеки.

Таку думку висловила Олена Омельченко, партнер юрфірми "Ільяшев і Партнери", керівниця практики міжнародної торгівлі, пише UAprom.

За її словами, якщо уряд України готовий обговорювати можливість заборони на експорт, то представники влади мають провести попередні консультації з основними торговими партнерами, включаючи ЄС, і підготувати грамотне обгрунтування такого рішення.

Якщо Кабміну вдасться донести до партнерів необхідність такої заборони з міркувань безпеки, то це допоможе згладити можливі наслідки рішень в сфері міжнародної торгівлі.

"Важливо також розуміти, на який термін пропонується ввести тимчасову заборону - на кілька місяців або на кілька років? Якщо заборона буде нетривалою, то малоймовірно, що хтось із країн-членів СОТ зможе оскаржити це рішення", - підкреслила вона.

Олександр Калєнков, президент "Укрметаллургпрому", назвав поточну ситуацію із забезпеченням металобрухтом українських метпідприємств критичною на тлі зростання експорту.

"Це дуже поганий тренд. Якщо його не зупинити, то ми прийдемо до того, що запаси брухту будуть скорочуватися до критичних величин. Це шкодить нашій державі, торгівельному балансу і надходженням до бюджету", - сказав експерт.

В Україні діє мито на вивіз сталевого брухту в 58 євро за тонну. Незважаючи на це, експорт брухту на зовнішні ринки з початку року виріс в 9 разів, до 146 тис т. Якщо такі темпи зберігатимуться, то сукупний обсяг експорту за підсумками року може досягти 1 млн т, що складає третину від усього обсягу заготівлі брухту в країні, прогнозують в Об'єднанні підприємств "Укрметалургпром".

Детальніше - в статті Uaprom.info "Дефіцитна сировина: чому Україні потрібна тимчасова заборона на експорт металобрухту".