RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Пов'язана з родиною керівника "Укрнафти" Корецького компанія отримує преференції на тендерах - ЗМІ

Довкола ПАТ "Укрнафта" та Сергія Корецького продовжують спалахувати скандали.

Так, журналісти знайшли підтвердження підіграванню "Укрнафтою" компанії "Український паливний стандарт" (підприємство в 2022 заснували Катерина Варламова і Олена Моружко — рідна сестра дружини Корецького), йдеться у матеріалі "Фокуса".

15 грудня 2023 Виконком Єрківської селищної ради (Черкаська обл.) оголосив на Прозорро тендер (UA-2023-12-15-012479-a) на закупівлю 13880 літрів ДП та 11170 літрів бензину А-95. Замовник планував заправляти власний транспорт на підставі довірчого документа - паливних талонів (карток). На тендер виходять 3 компанії: ТОВ "Синергія Систем", ТОВ "Український паливний стандарт" та ТОВ "Укрнафта-Постач". "Укрнафта-Постач" - дочірне підприємство "Укрнафти" - пропонує талони "Укрнафти" за ціною 1,208,765 грн з ПДВ, із зразком талонів UKRNAFTA. УПС так само пропонує талони "Укрнафти", але дешевше - за ціною 1,200,897 грн з ПДВ. В пакеті - зразок тих самих талонів UKRNAFTA, договір з "Укрнафта-Постач" №Т-955/23 від 23.11.23, за яким компанія Моружко купує у дочки "Укрнафти" талони на 50 млн грн (це другий такий договір), гарантійний лист від "Укрнафти" про безперебійний відпуск пального за талонами UKRNAFTA. На аукціоні перемогла УПС, її пропозиція була лише на 75 грн нижчою за умови "Укрнафти".

Як йдеться в матеріалі, в договорі з ТОВ "Укрнафта-Постач" є пункт 5.3, за яким покупець талонів - "Український паливний стандарт" - "...погоджується та зобов'язується не здійснювати перепродажу Товару (талонів) третім сторонам", а в разі порушення цієї умови "...Покупець зобов'язаний компенсувати Постачальнику всі збитки, втрату чи шкоду". Ця заборона та санкції можуть слугувати для запобігання збиткам для "Укрнафта-Постача" від продажу талонів оптовим покупцям із знижкою. Аналогічні положення журналісти знайшли в договорі на купівлю-продаж талонів між дочкою "Укрнафти" та УПС. Крім того п. 7.4. передбачає можливість покарати порушника, припинивши відпуск палива за перепроданими талонами.

"Проте попри пряму заборону на перепродаж "Український паливний стандарт" регулярно виходить на тендери в системі Прозорро з талонами "Укрнафти", - йдеться в матеріалі. Інформація про санкції з боку "Укрнафти" та її "дочки" за це відсутня - до ДАСУ та АМКУ не надходили скарги на зловживання і порушення конкуренції на торгах.

УПС включає до тендерного пакету дані про виконання аналогічних договорів з іншими клієнтами, що на думку журналістів означає, що "Укрнафта-Постач" та "Укрнафта" могли не припиняти обслуговувати перепродані талони.

Суми, що фігурують у 2 договорах між ТОВ "Укрнафта-Постач" та ТОВ "Український паливний стандарт", можуть складати щонайменше 60 млн грн заробітку для компанії, яка працювала на той час на ринку лише рік.

Цей кейс може стати одним з пунктів в списку невідкладних справ для новоствореної Наглядової ради, комітету з етики та комітету з аудиту, і схожий на недопрацювання в роботі антикорупційного уповноваженого НАЗК в "Укрнафті".