RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Енергетичний монополіст намагається вивести за кордон мільйони, доки ворог б'є по інфраструктурі - документ

Компанія АТ "ДТЕК Одеські електромережі" знову намагається вивести за кордон чималу частину коштів, які б могла направити на відновлення енергетичної інфраструктури, що постраждала від обстрілів.

Як йдеться у звітах компанії, на зборах акціонерам компанії пропонувалося проголосувати за передачу мільйонних сум зареєстрованої в Нідерландах компанії DTEK GROUP BV та іншим юридичним особам, у яких вона має корпоративні права.

Так, одним із рішень одеський ДТЕК планує викупити у "голландців" облігації на 15 млн доларів. Ще стільки ж DTEK GROUP BV та її "дочкам" передадуть як безвідсоткову фінансову допомогу. Також АТ "ДТЕК Одеські електромережі" збирається викупити у DTEK GROUP BV електроенергію на 5 млрд 856 млн грн (понад 150 млн доларів). Зазначена причина – необхідність компенсації технологічних втрат електричної енергії на її розподіл.

Крім того, 50 млн доларів тимчасово доступних коштів, акціонерам "одеських електромереж" пропонують розмістити на депозитних рахунках в АТ "Перший український міжнародний банк" (належить Рінату Ахметову).

Тим часом ситуація з енергетичною інфраструктурою в Україні стає дедалі критичнішою, у зв'язку з тим, що по ній завдають ударів росіяни. Кошти, які монополіст планує вивести за кордон, могли б стати в нагоді всередині країни, як на усунення наслідків обстрілів, так і на модернізацію мереж.

Як відомо, у тариф ДТЕК закладено складову на заміну застарілих "радянських" ліній. Проте замість того, щоб комплексно оновлювати мережі, одеський монополіст "латає" їх у місцях локальних урвищ, а частина коштів із сплачених населенням тарифів може опинитися за кордоном.

Дистанційне голосування акціонерів щодо запропонованих угод закінчується 18 квітня. Держава, яка має 25% акцій компанії, стабільно голосує проти таких рішень.