RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

БЕБ безпідставно заблокував роботу одного з найбільших платників податків Західної України - заява ВТФ

Робота Винниківської тютюнової фабрики заблокована протягом 35 днів співробітниками Бюро економічної безпеки, через що підприємство не може збувати продукцію та втрачає працівників.

Про це заявило керівництво компанії, яке запросило журналістів на фабрику. За їхніми словами відбувається рейдерське захоплення, а бюджет через блокування фабрики недоотримав мільярди податкових надходжень, пишуть "Українські новини".

"Фактично здійснюється блокування діяльності одного з найбільших платників податків Західної України. Якщо порахувати шкоду, яка завдана бюджетам всіх рівнів, враховуючи план недовиконання відповідної продукції - сума шкоди бюджету вже перевищує понад 2,5 млрд гривень… Це порядка 100 тисяч fpv-дронів, які можна було закупити для українських захисників. Але цьому завадило рейдерське захоплення і блокування", – заявив адвокат, заслужений юрист України Олексій Різник.

За його словами, робота підприємства заблокована "без жодних юридичних пояснень", і раніше патрульна поліція та працівники БЕБ на приватних авто заблокували виїзд з території фабрики. Після цього керівництво запросило журналістів та представників громадськості, щоб показати роботу правоохоронців, через яку підприємство не може працювати.

"Будь-які спроби щодо в'їзду, виїзду транспортних засобів, а також, відповідно, вивозу продукції, яка правомірно та легально виготовлена підприємством, яке має відповідно всі ліцензії – заблоковані правоохоронними органами", – заявив адвокат Різник.

Журналісти, яких запросили на фабрику, намагалися дізнатися у працівників БЕБ, на якій підставі ті знаходяться на підприємстві, але ті не змогли показати жодного процесуального документу. Прохання ЗМІ надати коментар БЕБівці ігнорували, а коли камери вимикались, то вони казали, що в них "наказ зверху".

"Понад 20 працівників силових органів, представники поліції, інші силові структури і підрозділи фактично здійснюють охорону невідомо чого з невідомо якої причини. З травня місяця тривав безперервний обшук протягом 30 днів. Фактично, кожного дня вони до нас навідувались, розпочинали, включали відеокамеру, пробували здійснювати перерахунок тютюнової продукції, закінчували процесуальну дію, а на наступний день розпочинали це все з початку. І так по колу", – розповів Різник, і додав, що представники фабрики просили детективів БЕБ оглянути машини на території, перевірити на наявність акцизної марки. Проте працівники БЕБ відмовляються вчиняти такі дії, не пояснюючи причин.

"Вони постійно кудись постійно телефонують, чекають вказівки. Вказівки спускаються за годину. Не знають як себе поводити, що говорити", – сказав директор Винниківської тютюнової фабрики Ростислав Павлів, додавши, що "це тиск на підприємство та спроба його знищити".

Винниківська тютюнова фабрика є одним з найбільших платників податків тютюнової галузі України. У 2023 підприємство сплатило до держбюджету понад 7 млрд гривень податків. Керівництво ВТФ на зустрічі з журналістами анонсувало проведення 21 червня прес-конференції, на якій назве замовників та виконавців атаки на фабрику.

"Кауфман та Філіп Морріс" - Вам приготуватися!", - заявив адвокат Олексій Різник.