RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Через трудову міграцію на українських фермах не вистачає робітників - фермер Геннадій Лапіцький

Українські агровиробники б'ють на сполох через сезонну хвилю трудової міграції - навесні в рази збільшився виїзд селян на роботу на польські ферми, а українські сільгоспвиробники не можуть знайти людей, при цьому частково зупинити трудову міграцію і створити робочі місця в селах зможуть фермери.

Таку думку висловив Геннадій Григорович Лапицький, фермер з Володарки на Київщині.

На його думку, саме фермери, а не земельні барони і олігархи зацікавлені в розвитку економіки своїх громад. Саме фермери можуть сприяти формуванню середнього класу, а не класу феодалів, рейдерів і земельних бандитів.

"Зараз у вітчизняному агросекторі не вистачає робочих. Ось, наприклад, у нас є земельні ділянки, які не пристосовані для землеробства. Там можна висаджувати сади, але немає людей, з якими це можна робити. Зупинити трудову міграцію зможе розвиток переробки. Для цього треба, щоб землю обробляти не земельні бандити або рейдери, які заради швидкої наживи безвідповідально по 10 разів сіють соняшник і знищують родючість грунтів, а місцеві фермери. Адже саме вони, а не земельні барони і олігархи зацікавлені в розвитку економіки, своїх громад, створенні робочих місць для односельчан. Щоб у нас формувався середній клас, а не клас феодалів або рейдерів і земельних бандитів", - вважає Геннадій Григорович Лапицкий.

Фермер з Володарки пропонує ввести для старшокласників профорієнтацію, передати профтехучилища в муніципальну власність громадам, новоствореним ОТО (об'єднаним територіальним громадам). Тоді їх могли б підтримати керівники місцевих підприємств і фермери, надавши свою матеріальну базу для навчання сучасним робітничими професіями. Забезпечити практику, перше або навіть постійне місце роботи для молоді.

"Перш за все потрібно навести порядок, щоб фермер міг працювати, розвивати своє господарство і розвивати громаду. У нього повинна бути впевненість, що завтра не прийдуть земельні бандити і не відберуть бізнес. Це завдання вже для уряду, який сформується після формування нового складу парламенту", - наголошує Геннадій Лапицкий.

В даний момент у Геннадія Лапицького в обробці паї жителів шести сіл Володарського району.

Нещодавно він побудував елеватор, який працює на альтернативній енергетиці і створив ТОВ "Сільгосптехніка Нова" з сучасним парком сільгосптехніки.