RU  UA  EN

Середа, 3 липня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 липня

2 липня

Всі новини

Аграрії очікують реформи містобудування для залучення інвестицій у виробництво

В Україні через війну справи у сільгоспвиробників погіршились, розвиток рослинництва й тваринництва був загальмований. Проте реформа містобудування може стимулювати інвестиції в агросектор.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

У 2022 році Мінагрополітики та Київська школа економіки оцінили втрати агросектору у 6,6 млрд дол. Цього року сектор зазнав 40,2 млрд дол прямих та непрямих збитків. Також складно здійснювати інвестиції – немає прозорих правил, що дозволяло б підприємцям чекати на швидку реалізацію проектів.

Фермер Тарас Іваненко розповів про проблеми реалізації свого проекту: "У мене виникла ідея, коли побачив різке падіння цін на зерно, - побудувати приміщення, щоб тримати там курей, продавати яйця", - каже підприємець. Проте чиновники почали вимагати документи, а через 6 місяців заявили, що "потрібні 12 тисяч доларів", і фермер заморозив проект.

Фермер з Полтавщини Григорій Шамрицький розповів про спробу побудувати тваринницький комплекс його знайомим: "Це не сім кіл пекла, це десяток кіл... Для бізнеса корупція – це вже частина видатків".

Голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Дніпропетровської області Анатолій Гайворонський зазначив, що непрозорі правила гри у будівництві не сприяють інвестиціям у агросектор: "Цим усім – в плані документів і дозволів - займається місцева влада. Якщо там нормальні люди, то дадуть дозволи… Це робочі місця, податки. А якщо непорядна людина, то вона буде від фермера вимагати щось знову і знову, аби отримати якусь копійку".

Уникнути таких ризиків можливо через введення реформи містобудування – законопроєкту № 5655, що пропонує цифровізацію процедур, пов'язаних з будівництвом.

"Сподіваюсь, проєкт №5655 найближчим часом буде підписаний. Він нищить величезну частину корупції в будівельній галузі, надасть інвестиційної привабливості нашому бізнесу", - вважає фермер Григорій Шамрицький.

Реформа містобудування (проєкт № 5655) пропонує автоматизувати процеси, передбачено отримання більшості адмінпослуг в електронній формі через ЄДЕССБ (держреєстрація початку робіт, експертиза документації, погодження відхилень від будівельних норм, сертифікат готовності до експлуатації тощо). Учасники процесів зареєстровані в системі та мають електронний кабінет – рішення залишають цифровий слід, а якщо хтось порушить законодавство, то є можливість ідентифікувати порушника та привести його до відповідальності. Низка рішень формуватиметься без участі людини (надання права розпочати будівництво, блокування документації з порушеннями тощо). Це може унеможливити корупційні ризики та сприяти швидкості процедур.

На думку Анатолія Гайворонського, Україна потребує змін, які б зробили процедури в будівництві прозорими та допомогли бізнесу уникнути корупційної ренти: "Містобудівна реформа з її планами щодо цифровізації процедур в будівництві – гарна ініціатива, потрібна аграріям… Чим простішими будуть правила, тим легше будувати нові приміщення, розвивати агробізнес".