RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Газова війна України і Росії: "Нафтогаз" зробив резонансну заяву

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв розповів про те, як Росія в рази знизила транзит газу, щоб довести європейським партнерам, що Україна не може бути транзитною країною.

Про Коболєв заявив на відео, опублікованому на YouTube "5 каналу".

"Обсяги транзиту впали ще більше. Вони зараз, я б сказав, рекордно низькі. Ми це пов'язуємо з тиском, що Російська Федерація здійснює на Україну, на "Нафтогаз", на нас всіх з метою, по-перше, мінімізувати доходи від цього виду бізнесу. По-друге, я думаю, що це частково є тактикою пресування Північного потоку-2. Крім зменшення обсягу транзиту, Російська Федерація зменшила тиски на вході в Україну, що створює певні технологічні проблеми для "Укртрансгазу". Поки що компанія ефективно вирішує ці проблеми, але мені здається, що росіяни хочуть зробити все можливе, щоб довести нашим європейським партнерам, що Україна не може бути транзитною країною і вони зараз приступили до банального шантажу нас і їх", - сказав він.

Також Коболєв заявив, що вже направив з цього приводу офіційний лист-звернення до Європейської комісії з пропозицією зібрати моніторингову групу і провести аналіз ситуації, а також зафіксувати невиконання "Газпромом" контрактних умов по тиску подачі газу в систему України та прийняти рішення щодо подальшого виходу з ситуації.

Як повідомляв "Апостроф", росіян розлютила заява Коболєва про необхідність підписати з "Газпромом" додаткову угоду до контракту на постачання газу від 2009 року, так як українську сторону не влаштовують деякі умови.