RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Росія готується позбавити Україну транзиту газу: стало відомо про умови "Турецького потоку"

У разі будівництва газопроводу турецький потік з Росії в Туреччину Україна втратить мінімум 15 млрд кубометрів транзиту російського газу в рік, який будуть надходити до Туреччини безпосередньо.

Про це повідомляє Комерсант, у розпорядженні якого опинився текст проекту угоди між урядами Росії та Туреччини щодо будівництва газопроводу, підписаного 10 жовтня.

У документі йдеться про будівництво двох ниток газопроводу потужністю 15,75 млрд кубометрів в рік кожна. Перша нитка буде призначена для споживання Туреччини, а друга — для транзиту в Південну Європу.

"Найважливіший момент, який в угоді вперше був офіційно зафіксовано,— "Газпром" перенесе потоки газу, які зараз надходять в Туреччину з боку Болгарії, на першу нитку турецького потоку. Для цього доведеться змінити пункт здачі газу в контрактах "Газпрому", Botas (турецька компанія) і приватних турецьких імпортерів, але комерційні умови залишаться незмінними. Таким чином, українська газотранспортна система втратить 14-15 млрд кубометрів газу в рік, які зараз транспортуються через неї для Туреччини", - повідомляє видання.

Для обох ниток термін введення в експлуатацію — 30 грудня 2019 року, для другої нитки передбачена можливість скасування будівництва за бажанням "Газпрому".

По другій нитці "Газпром" і Botas ще мають узгодити окремий протокол, без укладення якого, за міжурядовою угодою, її будівництво неможливо. Також проти поставок газу в Європу по турецькому потоку виступає Євросоюз, оскільки це може завдати удару по положенню України.

Як повідомляв "Апостроф", в мережі висміяли відновлення роботи Туреччини і Росії над турецьким потоком.