RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

Всі новини

Експерт розповів, що потрібно робити владі у зв'язку з блокадою Донбасу

Українська влада повинна зробити серйозні висновки з історії навколо блокади активістами торгівлі з окупованою територією Донбасу, не використовуючи при цьому силовий варіант.

Про це у своїй статті на "Апострофі" пише експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Анатолій Октисюк.

На його думку, можна прогнозувати деяке затишшя в питанні блокади до кінця лютого, проте вже в березні, у разі відсутності змін у процесі блокування, можливе застосування силового варіанту розблокування шляхів сполучення з ОРДЛО, що спричинить хвилювання і засудження серед частини суспільства.

Експерт наводить три висновки, які можна зробити з історії навколо блокування Донбасу.

1. Влада, насамперед – президент країни, мають нарешті визначити практичні і реальні шляхи врегулювання конфлікту на Сході України.

2. Потрібен суспільний діалог і урядова комунікація щодо врегулювання конфлікту та реінтеграції країни. Заміна діалогу на агресивну риторику, "полювання на відьом", відкидання навіть ідеї компромісу створює пастку, в яку влада заганяє себе сама.

3. Необхідне запровадження реформ у сфері енергетики, які дозволять максимально демонополізувати і лібералізувати енергетичний ринок, забезпечити доступ максимальної кількості гравців до виробництва енергоносіїв, генерації й продажу кінцевому споживачу.

На думку Октисюка, лише ці кроки дозволять уникнути повторення подібних блокувань окремих територій у майбутньому. Їх відсутність і надалі провокуватиме ті чи інші політичні чи суспільні групи до аналогічних силових дій.

Більш детально про ситуацію навколо блокади Донбасу читайте в матеріалі "Апострофа".