RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

В Києві через завищення втрат у тарифі на транспортування теплової енергії могли вивести сотні мільйонів - ЗМІ

У 2022 році близько 300 млн грн могли бути виведені комунальниками в Києві через завищення втрат, що входять до тарифу на транспортування теплової енергії.

Такі висновки журналісти видання "Закон і Бізнес" роблять з результатів експертиз Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, що фігурують в одній із судових справ.

За оцінками експертів ринку, які проаналізували висновки КНДІСЕ №№11455/23-72 та 21363/23-72/21364/23-71, оператором тепломереж до тарифів на транспортування теплової енергії включено практично у 10 разів більшу суму, ніж фактичні втрати під час передачі тепла трубопроводами. Ці, підвищені у 2020 році майже в 4 рази, тарифи були затверджені розпорядженнями КМДА від 23.04.2020 №636 (в подальшому тарифи на транспортування зросли ще майже вдвічі).

Водночас міська влада вимагає від Уряду компенсації різниці в тарифах, наголошуючи, що борг перед столицею становить 6,8 млрд грн.

"Отже, або в КМДА не знають про те, як сформовані тарифи, зокрема, на транспортування теплової енергії, або покривають тих, хто сидить на "золотій" трубі теплопостачання. З огляду на це виникає питання, чому в КМДА не звертають таку саме увагу на складові, які за 3 роки обумовили зростання тарифів "Київтеплоенерго" на транспортування теплоенергії більш ніж у 8 разів — з 90 грн./Гкал у 2019 році до 668 грн./Гкал у 2022 році", - йдеться в матеріалі.

Журналісти закликають звернути увагу на це питання правоохоронні органи — як з огляду захисту інтересів громадян, так і видатків власних відомств, які сплачують підвищену ціну "Київтеплоенерго" за постачання теплової енергі: "можливо, йдеться вже не про сотні мільйонів, а мільярди гривень, переплачені за комунальні послуги з опалення".

"Закон і Бізнес" зазначає, що наразі вживаються заходи щодо порушення кримінального провадження з метою поверненням переплачених коштів і покарання посадових осіб "Київтеплоенерго" та чиновників з КМДА, яких підозрюють у "нагріванні рук" на теплопостачанні.