RU  UA  EN

Неділя, 22 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Бізнес

Новини

20 вересня

Всі новини

Відключення світла можуть скасувати на два місяці

В Україні до кінця цього місяця планують завершити основні ремонти на об'єктах генерації, а вже восени можуть на два місяці скасувати графіки відключення електроенергії в житлових будинках.

Про це кажуть експерти, представники уряду і великих українських енергокомпаній, передає РБК-Україна.

Зокрема, про те що у вересні, можливо, перестануть вимикати світло, заявив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

Цей період триватиме максимум місяць-два. А вже у листопаді без графіків відключень буде не обійтись.

За словами енергоекспертів, до кінця осені ситуація знову ускладниться.

Який обсяг генерації можна буде повернути до зими, поки що невідомо. За оптимістичним сценарієм - не більше 2 ГВт. Прогноз по розподіленій генерації - 1ГВт нових потужностей до кінця року.

Нагадаємо, за підрахунками енергетиків, внаслідок атак на енергосистему Україні не вистачає більше ніж 9 ГВт. Є шанси до зими трохи зменшити цей дефіцит, якщо енергоблок АЕС, який нині на техобслуговуванні, повернеться до роботи. Це приблизно 1,5 ГВт. Також завжди є можливість імпортувати енергію з Європи - щоправда, там обмежена пропускна здатність. Зараз це максимум 1,7 ГВт. Експерти кажуть що цю цифру можна збільшити до 2 ГВт. Але навіть за цих умов дефіцит буде 5,5 ГВт, тобто майже вдвічі більше, ніж зимою 2022-го.