RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

​Сім зауважень: експерт розповів про ситуацію зі скандальними "Дозорами"

У 2016 році Україна виробила всього 10 тактичних бойових машин "Дозор-Б", навколо проблем з бронею яких після матеріалу "Апострофа" виник гучний скандал.

Знайомий із ситуацією військовий експерт Сергій Згурець в інтерв'ю "Апострофу" зазначив, що дійсно чекали виробництво більшої кількості таких машин.

Він зазначив, що військові завершили етап обкатки цих машин. Згурець підкреслив, що в результаті машина задовольнила основні вимоги військових і підтвердила основні технічні характеристики, але, в той же час, військові висловили ряд зауважень: "Висока температура в салоні, обрив рульових колонок на ряді машин, гучність машини з точки зору ходової частини, неможливість забезпечити поворот кулеметника, який веде вогонь з кулемета, бо кулеметник сидить на кріслі і не може на 360 градусів повернутися". За словами експерта, всього виявили близько семи зауважень.

Згурець уточнив, що дослідна експлуатація завершилася в кінці березня і зараз Міноборони, як основний замовник, має приймати рішення щодо "Дозорів-Б". Експерт прогнозує, що буде прийнято якесь політичне рішення, і ця машина буде швидко доопрацьована. "Я боюся, що виробництво цієї машини або почнеться з другої половини цього року", - говорить Згурец, відзначаючи, що виробництво буде прямо залежати від включення цієї машини в держоборонзамовлення.

Втім, пояснює директор Defense Express, можуть виникнути деякі правові труднощі при виправленні заявлених недоліків. В якості прикладу Згурець призводить гучність ходової частини: ходова частина базується на основі радянських БТР-80, а переробка ходової частини може спровокувати створення практично нової машини. Експерт підкреслив, що глобально підходячи до вирішення недоліків може бути ситуація, коли машину створять фактично по другому колу.

Детальніше про ситуацію з українською оборонкою читайте у другій частині великого інтерв'ю Сергія Згурця "Апострофу".