RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

СБУ заявила про російський слід в масштабних хакерських атаках в Україні

У масштабних хакерських атаках на урядові і інфраструктурні інформаційні системи України замішані російські хакери.

Про це повідомляється на сторінці в Facebook Служби безпеки України.

"Восени цього року сталася масова фішингова розсилка на офіційні електронні адреси центральних органів виконавчої влади, яка містила шкідливе програмне забезпечення призначене для викрадення чутливої інформації.

Співробітники спецслужби встановили, що після відкриття шкідливого програми реалізовувався механізм повного віддаленого управління ураженим комп'ютером. Фахівці Служби безпеки України з'ясували, що клієнтська частина хакерського програмного забезпечення "DarkTrack" після установки на комп'ютери з'єднувалася з серверним обладнанням (контрольно-командними серверами), що мають російські IP-адреси", - пояснили в СБУ.

Таким чином російські хакери могли приховано адмініструвати ресурси і знімати з них інформацію.

Також в СБУ зафіксували організовані спецслужбами РФ кібератаки двома різновидами вірусу типу "PSCrypt".

"Хакери, використовуючи методи соціальної інженерії, організували масову фішингову електронну розсилку на офіційні електронні адреси місцевих органів влади. Надіслані файли містили шкідливе програмне забезпечення, призначене для шифрування інформаційних систем регіональних об’єктів критичної інфраструктури.

Правоохоронці встановили, що після відкриття додатку на уражений комп’ютер завантажувався шкідливий файл. Він проводив шифрування дисків та розміщував на робочому столі інформацію про необхідність оплати коштів для їхнього дешифрування через анонімні електроні рахунки", - повідомили в СБУ.

Як повідомляв "Апостроф", з'явилися резонансні дані про творців вірусів WannaCry і Lurk.