RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

​Розгорівся скандал з російськими картами Азовського і Чорного морів

Росія незаконно поширює свої електронні навігаційні карти на територію українських морських просторів.

Про це йдеться в заяві на сайті Держгідрографії України.

Крім того, російська сторона продає такі карти через компанії Великобританії і Норвегії. Такі дії створюють загрозу мореплавання в Азовському і Чорному морях, йдеться в повідомленні.

"Росія незаконно реалізує електронні карти на води України, незважаючи на те, що Держгідрографія випускає і продає повну колекцію карт в зоні своєї юрисдикції. Таке перекриття може призвести до технічних помилок в навігаційному обладнанні судів і привести до загибелі моряків. Крім цього, такими діями РФ забирає частину українського ринку збуту карт, завдаючи шкоди національним інтересам країни ", - сказано в заяві.

У відомстві зазначили, що колишнє керівництво органу замовчувало цю проблему і пообіцяли протистояти російським домаганням на українські інтереси. Так, 13 червня на засіданні Гідрографічної комісії по Середземному і Чорному морях в Кадісі (Іспанія) українська делегація висловила протест проти таких дій РФ.

Також українська сторона звернулася до посольств Великобританії і Норвегії, Міжнародної гідрографічної організації і відповідні органи з вимогою вилучити російські карти.

У відомстві також пообіцяли найближчим часом подати позов проти Росії до Міжнародного суду в Гаазі щодо незаконного захоплення майна Держгідрографії в Криму.

Як повідомляв "Апостроф", раніше міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що деякі європейські держави зацікавлені в тому, щоб в нашому регіоні був російський менеджмент.