RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Регулятор і демонополізація: галузеві асоціації представили Кабміну бачення реформи "Укрзалізниці"

Галузеві асоціації - клієнти "Укрзалізниці", в цілому підтримують плани уряду щодо реформ залізничного перевізника, зокрема, з питань демонополізації та створення незалежного регулятора з питань транспорту - Національної комісії.

Про це заявив в ході круглого столу в ІА УНІАН директор Федерації роботодавців транспорту України Володимир Гусак, передає кореспондент "Апострофа".

Він вказав на проблему всередині "Укрзалізниці" з оптимізацією персоналу, на думку експерта, профільні органи повинні зайнятися аудитом у перевізнику.

"Шлях окреслено, все йде до того, що "Укрзалізниця" буде розділена на кілька сегментів, в яких можна створити конкуренцію, як мінімум у вантажних перевезеннях має бути створено кілька операторів - вантажних перевезень, ремонтних підприємств і вагонів, і там тарифи повинна визначати конкуренція, відповідно, зросте якість сервісу. Розраховуємо, що шлях, який позначили в уряді: демонополізація, поділ "Укрзалізниці" на кілька компаній, створення конкуренції в сегментах, де вона може бути і регулювання зі сторони незалежного регулятора (Національної комісії з регулювання транспорту - "Апостроф") там, де має місце природна монополія, дозволить вирішити багато операційних проблем "Укрзалізниці". В тому числі надлишкового персоналу там, де він є, а він безумовно є. Це шлях в майбутнє, ми в нього віримо", - зауважив він.

У той же час президент Об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков вказав на важливий момент з перерозподілом коштів, які оплачуються в якості тарифів "Укрзалізниці". На його думку, в цьому моменті необхідне втручання уряду, оскільки для клієнтів на ринку вантажоперевезень ситуація, коли вони субсидують всі збиткові послуги перевізника, є неприпустимою.

"Виділення пасажирської складової для нас вкрай важливо, оскільки вантажоперевізники спонсорують пасажирські перевезення на рівні близько 13 млрд грн на рік. Другий момент - це виділення тяги. Бізнес поділяє думку про те, що цей ринок потрібно зробити конкурентним", - підкреслив експерт.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в уряді поділилися планами розділити "Укрзалізницю" на три компанії в рамках реформування залізничного перевізника.