RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Не буде ні гармат, ні масла: фінансист вказав на жалюгідне становище економіки РФ

Відомий російський фінансист Слава Рабінович прокоментував ситуацію, що скалалася в економіці РФ, а також подальші сценарії розвитку ситуації.

"Минулого тижня Мінфін Росії повідомив, що дефіцит федерального бюджету за підсумками квітня склав 8,6% від ВВП. При доходах у 996,6 млрд рублів уряд витратив 1,591 трлн рублів. Інакше кажучи, кожен третій рубль витрат (37%) не був забезпечений податковими надходженнями. Втім, як і місяць тому. Тому що, в тому числі, EBITDA мого фейсбучного кореспондента "схлопнулася", а таких фірм – мільйони. Податкова база всієї країни "схлопнулася". А діра в російському бюджеті зростає зі швидкістю півтрильйона рублів на місяць. Ви усвідомлюєте масштаб цифр?", - пише він в своїй статті на "Апострофі".

"За чий рахунок бенкет, і взагалі, як він влаштований? Російський уряд фінансував це "свято життя" за рахунок боргу (на 96 млрд рублів), продажу земельних ділянок (на 1,36 млрд рублів), дорогоцінного каміння (на 744,9 млн рублів) і – увага, головним чином – за рахунок нової порції грошової емісії від ЦБ: у квітні з-під друкарського верстата вийшло 390 млрд рублів. 20 травня 2016 року Путін, Улюкаєв і Голодець забули зазначити, що накопичений дефіцит бюджету з початку 2016 року вже досяг 1,283 трлн рублів, і що для його покриття, в тому числі, вже надруковано 390 млрд абсолютно нових рублів. Підійміть руки, кому незрозуміло, що тепер буде!", - продовжує фінансист.

"І ще, як вам така динаміка: у лютому цього року діра в бюджеті становила 499 млрд рублів, у березні – 614 млрд рублів, у квітні – 594,5 млрд рублів. З нетерпінням чекаємо статистику за травень", - відзначає Рабінович.

"Куди все котиться? За таких темпів – за півтрильйона рублів на місяць – до кінця 2016 року дефіцит бюджету зросте до 5,2 трлн рублів, або 6,5% від ВВП (якщо, звичайно, ВВП не сильно впаде). Незважаючи на дефіцит державних коштів, в астрономічних масштабах, у прискореному темпі, з випередженням плану, звичайно ж, продовжує фінансуватися (і розкрадатися) стаття бюджету "Національна оборона" (уже "освоєно" 44% від плану до кінця квітня). Ніби "завтра ніколи не настане", - констатує він.

"Знаєте, куди саме це нас приведе? Прочитайте ось цю статтю економіста Євсея Гурвича "Гармати чи масло – вибір між озброєнням і споживанням", опубліковану ще у квітні 2014 року в газеті "Ведомости". У кінці статті Гурвич робить висновок: "Таким чином, на питання, гармати або масло, з часом може бути отримана найгірша з можливих відповідей: ні гармат, ні масла". Я хочу підкреслити, що Євсей Гурвич написав цю статтю 2 роки тому. Путін, Патрушев, Іванов, Рогозін, Шойгу, Улюкаєв, Силуанов і решта гоп-компанія просто методично здійснюють саме цей сценарій. Будьте впевнені – саме такий і ніякий інший", - резюмує Рабінович.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа" Діра в бюджеті Росії зростає зі швидкістю півтрильйона рублів на місяць.