RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Відновлення Донбасу після його звільнення: у Порошенка назвали головні проблеми

Позаштатний радник президента України Олександр Пасхавер вважає, що при відновленні економіки Донбасу Україна зіткнеться з великими проблемами і пропонує спробувати вирішити їх за допомогою створення вільних економічних зон.

Про це він повідомив zn.ua.

Аналітик зазначає, що після деокупацію Донбасу Україна зіткнеться з існуванням зруйнованої території з соціально зруйнованим населенням, що перебуває в депресивному настрої. Також, каже Пасхавер, традиційними проблемами залишиться корупція і недовіра інвесторів.

"Є дві принципові проблеми, що вимагають неодмінного вирішення. Перша: потрібно щоб туди пішли гроші, пішов менеджмент, і якимось дивним чином потекла золота ріка капіталізму, а передумов для цього немає. Друга: соціально хворе після війни населення загальмує і без того дуже повільний процес модернізації країни", - розповів він.

Для вирішення цих проблем Пасхавер пропонує створити вільні економічні зони.

"Я пропоную вирішити ці проблеми так, як в схожих умовах робив Китай в 70-х роках. За допомогою вільних економічних зон. Перші ВЕЗ там створювали, усвідомлюючи, що населення буде відчувати недовіру до держави. Тому вони були досить закриті від власне держави. вони стали, так би мовити, економічними острівцями, де існували спеціальні закони, пільгові, дуже вигідні умови для інвесторів, і де вводилося певне обмеження на рух людей між спеціальними економічними зонами і іншим Китаєм ", - заявив він.

"Думаю, при досить послідовному використанні цього механізму гроші в таких СЕЗ можуть з'явитися, оскільки капіталу в світі багато, він навіть зайвий. Можливо, частина капіталу на це клюне. Повинна клюнути", - закінчив радник президента України.

Читайте також інтерв'ю Олександра Пасхавера "Апострофу" "Війна заважає українській економіці, але експорт у Росію зростає".