RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Економіст з команди Зеленського в 600 раз помилився з боргами українців: подробиці

Член команди переможця президентських виборів Володимира Зеленського Данило Гетманцев, який відповідає за економічний і податковий напрямок, заявив, що в майбутньому спишуть ФОПам 7,4 млрд грн боргу по ЄСВ, який накопичився з 2016 року, помилившись в розрахунках.

Про це пише видання Opendatabot.

Тут перевірили цю інформацію і впевнені, що в команді Зеленського помилилися в підрахунках. Так, борг ФОПів перед державою становить лише 2 млрд грн, з яких борги по ЄСВ з 2016 року - тільки 12 млн.

"Значна частина цих ФОПів - сплячі. Проблема введення "подушного податку" на ФОП в 2016-м полягала в тому, що багатьом довелося закритися без будь-якого перехідного періоду. Навіть тим, хто реально працював, але, наприклад, сезонно", - пояснив Гетманцев.

Це означає, що всі ті люди, які реєстрували ФОПи до 2016 року, але фактично не вели ніякої діяльності і з якихось причин забули їх закрити, отримали "листи щастя" від податкової, в яких їм повідомляють про борги в десятки тисяч гривень.

Саме через ці гроші накопичилася така велика сума, яку зараз збираються списати.

У той же час, в Opendatabot проаналізували динаміку закриття ФОПів після 2017 року і зростання податкового боргу підприємців перед держбюджетом і виявили, що слова Гетманцева не відповідають дійсності.

На сьогодні загальний борг підприємців перед бюджетом становить 2,05 млрд гривень. З 2017 року він зріс лише на 500 млн грн. А якщо взяти тільки сегмент підприємців, які не встигли закрити ФОП за ці два роки, не платили весь цей час ЄСВ, то їх заборгованість збільшилася лише на 12 млн грн.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Мінсоцполітики закликали не ламати "хребет" українського середнього класу.