RU  UA

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Справа "Роттердам+" про розкрадання на мільярди: з'явилася важлива заява про підозрюваних

У четвер, 8 серпня, детективи Національного агентства по боротьбі з корупцією (НАБУ) повідомили шести особам, причетним до так званої формули "Роттердам+", про підозру в корупційних діях на загальну суму збитку в майже 19 мільярдів гривень.

Про це йдеться у відповідній заяві прес-служби НАБУ.

Зокрема, мова йде про чиновників Національної комісії, яка здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). Про підозри повідомили колишньому главі Нацкомісії, начальнику відділу, керівнику управління і нинішньому директору ДП "Оператор ринку" (також колишньому члену НКРЕКП).

Також підозрюються заступник комерційного директора однієї з приватних компаній групи - ключового оператора ринку теплогенерації України та директору департаменту однієї з компаній зазначеної групи.

Дії всіх шести осіб кваліфіковано за ч.2 ст.364 Кримінального кодексу України ("Зловживання службовим становищем"). Представникам приватних компаній інкримінують пособництво.Одного з підозрюваних — екс-члена НКРЕКП — затримали. Місцезнаходження ще чотирьох — екс-голови НКРЕКП та топ-менеджерів групи компаній наразі невідомо. Тож їм повідомлено про підозру в порядку ст.278, ст.135 Кримінального процесуального кодексу України.

Слідство встановило, що представники групи приватних теплогенеруючих компаній у 2015 році почали тиснути на керівництво НКРЕКП, аби воно включило до тарифу на електроенергію, що виробляли ТЕС цієї групи, видатки, які насправді не здійснювалися, а саме — витрати на доставку та перевалку енергетичного вугілля в Україну з портів у Європі. В березні 2016 року НКРЕКП на зазначену пропозицію пристала, передбачивши зазначені неіснуючі видатки у формулі, за якою розрахувався тариф для всієї теплової генерації. Це, в свою чергу, призвело до зростання вартості всієї електричної енергії і, як наслідок, зростання тарифів на електроенергію для промисловості, об’єктів соціальної інфраструктури, підприємців, які, понесли фінансовий тягар з оплати необґрунтованого тарифу. В результаті подорожчали товари та послуги для кінцевого споживача, в тому числі й першої необхідності.

Слідство зібрало докази того, що в результаті зазначених дій споживачам електроенергії впродовж 2016-2017 рр завдано 18,87 млрд грн збитків, із яких 14,3 млрд грн отримали приватні-компанії-ініціатори запровадження "Роттердам+".

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", представник президента України в Кабміні Андрій Герус заявив про завершення періоду дії формули ціноутворення "Роттердам+" в Україні.