RU  UA

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Дуже нагадує ситуацію з "МММ": для України озвучили небезпечний сценарій падіння гривні

Сценарій, за якого іноземні інвестори почнуть масово виходити з українських облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП), може призвести до різкого обвалу курсу гривні.

Про це попереджають опитані "Апострофом" експерти.

Керівник відділу аналітики групи компаній Forex Club Андрій Шевчишин вважає відхід нерезидентів з ОВДП може обернутися справжньою катастрофою для гривні.

"Припустимо картину, коли тренд змінюється, і нерезиденти починають відходити. Не просто не заводять гроші - коли вони перестають заводити, гривня просто падає - а починають виводити їх. Тоді негативний вплив значно посилиться, і гривня різко змінить свій напрямок (в бік зниження - "Апостроф") ", - попереджає Андрій Шевчишин.

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин нинішню ситуацію з купівлею облігацій нерезидентами називає пірамідою, стверджуючи, що "спекулятивні гроші, які заходять сюди для покупки ОВДП", інвестиціями, по суті, не є.

"Ці портфельні інвестори купують облігації під 16% річних, а, з урахуванням зміцнення гривні виходить все 20%. При тому, що Мінфін Німеччини випустив облігації під 0,2% річних (негативна прибутковість), ми повинні розуміти, що це чистого виду фінансова піраміда, яка сильно нагадує "МММ". І цю піраміду потрібно буде потім за рахунок чогось погашати ", - прокоментував експерт.

Як відомо, кредитор, поставлений в жорсткі рамки, змушений продавати майно позичальника. У випадку з державними облігаціями, на думку Пендзина, для погашення боргу в хід можуть піти різні українські активи, зокрема земля.

Детальніше про те, що може статися з українською валютою читайте в матеріалі "Апострофа": Гривня впаде і доведеться платити землею: чим небезпечна піраміда ОВДП.