RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Якщо не вистачає стажу: українцям пояснили, чи можуть вони розраховувати на пенсію

На сьогоднішній день мінімальний необхідний страховий стаж, після якого можна виходити на пенсію після досягнення 65 років, становить 15 років. Ті, хто не має такого стажу, можуть розраховувати виключно на державну соціальну допомогу.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на заяву заступника голови правління Пенсійного фонду України Ірини Ковпашко "Народній правді".

За її словами, до 2004 року була передбачена так звана соціальна пенсія при неповному стажі, тепер таких пенсій немає.

Вона уточнила, що в даний час, щоб вийти на пенсію в 60 років, необхідно мати страховий робочий стаж 26 років. Якщо людина пропрацювала, наприклад, 25 з половиною років, в призначенні пенсії за віком їй дійсно відмовлять у зв'язку з відсутністю страхового стажу.

"Запропонують попрацювати ще півроку, тоді буде страховий стаж 26 років. Бракує року - запропонують доопрацювати ще рік. І тоді людина вийде на пенсію в 2020 році у віці 61 рік. Другий варіант - дочекатися, коли виповнитися 63 роки, тоді буде призначено пенсію за віком. Третій варіант - докупити пенсійний стаж, шляхом укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов'язкового пенсійного страхування", - зазначила Ковпашко.

Як повідомляв "Апостроф", з 2020 року пенсії українцям будуть нараховувати автоматично, а вирахувати їх розмір можна буде в електронному кабінеті.