RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Якщо немає документів: з'явилося роз'яснення, як довести трудовий стаж для пенсії

Пенсії в Україні після 2004 року нараховуються виходячи з поняття "страховий стаж" - щомісячний обов'язковий внесок до Пенсійного фонду, вираховується з заробітної плати. Але страховий стаж - це один з видів стажу. Існує також трудовий (загальний) стаж, який можна підтвердити записами в трудовій книжці.

Про це повідомляє "РБК-Україна".

Підтвердити наявність стажу можна по записах в трудовій книжці до 1 липня 2000 року. У період з 1 липня 2000 року по 1 січня 2004 року обслуга пенсійного стажу проводиться суто за даними персонального обліку в Пенсійному фонді.

Після введення поняття "страховий стаж" у 2004 році стало не важливо, скільки людина фактично працювала або вчилася - значення має протягом якого періоду і скільки сплачував роботодавець за нього до Пенсійного фонду.

Трудовий стаж, отриманий до січня 2004, автоматично прирівнюється до страхового стажу і його можна підтвердити, надавши трудову книжку (до 1 липня 2000). Якщо ж документ загублений, можна звернутися на підприємство за довідкою.

У ПФУ кажуть, що стаж можна підтвердити довідкою з підприємств, установ і організацій, де людина працювала. Зберігання документів входить в обов'язки підприємства.

Якщо ж підприємство ліквідовано, всі документи передаються в держархів, де зберігаються протягом 75 років. Для того, щоб підтвердити стаж, отриманий до 1 липня 2000 року, потрібно звернутися до державного архіву.

Нагадаємо, що раніше в Пенсійному фонді України зробили важливе уточнення щодо перерахунку пенсій для пенсіонерів, які досягли 65-річного віку і мають 30 років стажу (жінки) і 35 років (чоловіки).