RU  UA

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Як для українців подешевшає опалення в 2020 році: опублікована інфографіка

Стало відомо коли для українців подешевшає опалення, після того як уряд перед Новим роком рекомендував місцевим органам влади знизити тарифи на тепло для населення.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Сегодня".

Першими ще в грудні відгукнулися мери 20-ти великих і малих міст країни, в тому числі і влада Києва, які пообіцяли максимально, до 23%, знизити вартість опалення, починаючи з грудня. Тобто в січні жителі цих міст повинні отримати рахунки на тепло на меншу суму.

Про тарифи на гарячу воду питання в Кабміні не піднімалося.

Сайт "Сегодня" з'ясував, як в цих містах має подешевшати централізоване опалення, після того як місцева влада почула прохання уряду. Майже всюди нам обіцяли максимальне зниження, озвучене прем'єром - 23%. Але, припустимо, в Києві воно буде не вище 22%, в Сєверодонецьку, Білій Церкві та Кривому Розі - не вище 20%. Однак, як видно з інфографіки, людям вдасться заощадити сотні гривень.

За інформацією НКРЕКУ, вартість гігакалорії тепла розраховується за формулою:

Тариф = (Собівартість + Витрати на покриття втрат тепла + Прибуток) / Обсяг реалізації теплової енергії в Гкал

Тобто, чим менше собівартість і тепловтрати і чим більше обсяги продажів тепла (тобто, чим більше будинків обігріває одна ТЕЦ або котельня), тим гігакалорія коштує дешевше. Прибуток на тариф впливає мало, так як становить 1-2% від собівартості.

У Києві за старим, більш високим тарифом, за квартиру площею 50 кв. м в грудні за опалення "по нормам" треба сплатити 1925 грн, по новому зниженому тарифу - 1 502 грн, економія 423 грн. Так як грудень виявився теплим, то по лічильнику тепла буде приблизно 1500 грн і 1200 грн (на 20% менше). Тобто економія для тих, у кого є будинковий лічильник тепла, складе 300 грн, або близько 23% як і підрахував прем'єр Олексій Гончарук.

Як повідомляв "Апостроф", раніше стало відомо, що ціна на газ в січні буде на 12% нижче , ніж на початку 2019 року. Для населення вона складе 5,5 грн за кубометр, в зв'язку з цим в уряді ухвалили рішення знизити тарифи на опалення.