RU  UA

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Підвищення пенсійного віку: Конституційний суд прийняв важливе рішення

Конституційний суд України розглянув подання щодо законності підвищення пенсійного віку окремим категоріям осіб і визнав, що ці законодавчі зміни не відповідають Конституції й повинні бути скасовані.

Про це повідомляє прес-служба суду.

"Цим рішенням Конституційний Суд України визнав неконституційними положення, якими передбачено підвищення пенсійного віку для окремих категорій осіб. Йдеться про поетапне збільшення на п'ять років віку для виходу на пенсію на пільгових умовах з урахуванням відповідного стажу роботи та на пенсію за вислугу років для працівників, визначених в оспорюваних нормах закону №213 ("Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення" від 2 березня 2015 року № 213‒VIII)", - йдеться в повідомленні.

У КСУ зазначили, що "перевіряючи зазначені положення на відповідність Конституції України, Конституційний Суд України виходить з того, що працівники, які працювали в шкідливих умовах, і погоджувалися на таку працю через можливість отримання окремих пільг, мали об’єктивні очікування, що у них є право виходу на пенсію на умовах, визначених законом України "Про пенсійне забезпечення" від 5 листопада 1991 року №1788–XII. Після внесення змін законом №213, їхнє право виходу на пенсію на певних умовах звужено. Вказане Конституційний Суд України розцінив як погіршення їх юридичного становища щодо права призначення пенсії".

Рішення Конституційного Суду України є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено.

Зокрема, йдеться про працівників, які задіяні на роботах з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці: працівники на підземних роботах, трактористи-машиністи, доярки, працівниці на вирощуванні тютюну, робітниці текстильного виробництва, які зайняті на верстатах і машинах, багатодітні матері, які працюють у сільському господарстві, водії міського пасажирського транспорту та великовагових автомобілів, які задіяні у шкідливому виробництві. До змін у законодавстві за умови наявності достатнього стажу жінки мали право достроково виходити на пенсію у 45-50 років, а чоловіки - у 50-55 років. Зміни до законодавства передбачали плюс п'ять років. Тепер цю норму скасував Конституційний Суд

Быльше про пенсійний вік читайте в матеріалі "Апострофа": Пенсійний вік: чому ініціативи влади можуть вивести людей на вулиці