RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Пенсійний вік: чому ініціативи влади можуть вивести людей на вулиці

Пенсійний вік в Україні один із найнижчих в Європі

Пенсійний вік в Україні один із найнижчих в Європі Фото: pixabay.com

Українцям у черговий раз можуть підвищити вік виходу на пенсію. Принаймні, таку пропозицію нещодавно було озвучено представником партії влади. Пенсійний вік в Україні сьогодні дійсно є одним із найнижчих в Європі. Але незаперечним фактом є те, що більшість вітчизняних пенсіонерів продовжують працювати, оскільки вижити виключно на українську пенсію практично неможливо. "Апостроф" розбирався, наскільки виправданою є ідея збільшення пенсійного віку в нашій країні.

У 2020 році в Україні змінилися вимоги щодо страхового стажу, необхідного для виходу на пенсію. У нинішньому році, для того щоб вийти на заслужений відпочинок по досягненню пенсійного віку в 60 років українцям потрібно буде мати стаж не менш як 27 років.

Ця норма не є спеціальним рішенням влади - вона обумовлена положеннями пенсійної реформи, яка була прийнята в Україні ще в 2017 році. Реформа передбачає, що вимоги щодо стажу збільшуються щорічно на один рік, і в 2028 році для того, щоб вийти на пенсію в 60 років, потрібно буде мати страховий стаж 35 років.

У разі браку стажу, є варіант працювати до 63 років - тут вимоги більш щадні: станом на 2020 рік - лише 17 років (до 2028 року вимога щодо стажу для виходу на пенсію в 63 роки становитиме 25 років). Якщо ж і в цьому віці необхідного стажу немає, доведеться працювати до 65 років. У цьому сценарії вимога щодо стажу лише 15 років. І такою вона залишиться і далі. Якщо, звичайно, не придумають що-небудь нове.

Пенсійною реформою також передбачена можливість купівлі відсутнього стажу - але не більш як п'ять років.

Пенсійна рівноправність

До речі, 2020 рік стане останнім роком, коли жінки зможуть вийти на пенсію раніше 60 років. Згідно з попередньою пенсійною реформою "жіночий" вік виходу на пенсію з 2011 до 2021 року щорічно підвищується на шість місяців - із 55 до 60 років. У 2020 році він, відповідно, становитиме 59 років і шість місяців. А з 2021 року жінки будуть виходити на пенсію нарівні з чоловіками в 60 років.

Жінки будуть виходити на пенсію нарівні з чоловікамиФото: pixabay.com

Але це - далеко не факт. У правлячій партії "Слуга народу" пропонують пенсійний вік збільшити - як для жінок, так і для чоловіків. Причина - в Україні з демографічних і соціально-економічних причин відбувається поступове "старіння" населення, і з кожним роком кількість пенсіонерів пропорційно збільшується, а працюючих громадян - скорочується. А, оскільки пенсії виплачуються з коштів, які відраховуються до Пенсійного фонду із зарплат тих, хто працює, невдовзі цих грошей катастрофічно не вистачатиме (їх, насправді, і зараз не вистачає, у зв'язку з чим щорічно до Пенсійного фонду входять дотації з держбюджету), а потім їх і зовсім не буде.

Ідею поступового підвищення пенсійного віку нещодавно озвучила представник партії влади, глава комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова. "Я думаю, що Україні потрібно йти на дуже плавне підвищення пенсійного віку, наприклад, на 1 місяць на рік, починаючи з 2023 або 2025 року, інакше ми своїх дітей прирікаємо на гіршу долю і гіршу пенсії", - заявила вона в одному з недавніх інтерв'ю.

Майже як в Європі

Якщо підходити до питання підвищення пенсійного віку суто з професійної точки зору, то така пропозиція виглядає цілком розумною, вважає колишній заступник голови Пенсійного фонду України Віктор Колбун. "Збільшення пенсійного віку буде на користь людям 1970-80-х років народження, оскільки у них може бути порівняно невеликий страховий стаж, так як, швидше за все, як мінімум, половина цього контингенту стикалася з безробіттям, і отримати 30-35 років стажу їм буде не так просто", - сказав він у коментарі "Апострофу" (від себе додамо, що це покоління масово стикається і з таким явищем, як неофіційне працевлаштування, що також не додає цим громадянам страхові роки). При цьому, за його словами, є непростий економічний момент: "Ми говоримо, що потрібно створювати робочі місця для молодих, але, якщо збільшити пенсійний вік, ці місця можуть займатися людьми більш старшого віку".

Член ради пенсійного фонду "Соціальний стандарт" Віталій Мельничук у розмові з виданням також зазначив, що певна логіка в пропозиції підвищити пенсійний вік є. За його словами, незважаючи на те, що в Україні середня тривалість життя істотно нижче, ніж в інших країнах Європи, середній вік пенсіонерів не такий уже й малий. "За статистикою до пенсійного віку, тобто до 60 років, в Україні доживає 71% чоловіків і 89% жінок. Але, якщо чоловік дожив до 60 років, то, в середньому, за статистикою, він проживе до 74 років, а жінка - до 80 років", - уточнив він. Таким чином, додав фахівець, час, який українці в середньому живуть, перебуваючи на пенсії, не такий вже й маленький, навіть порівняно з Європою. А, враховуючи, що в європейських країнах пенсійний вік вищий, ніж в Україні, то в нашій країні, як не парадоксально, середній час після виходу на пенсію може навіть виявитися більше, ніж у деяких із них.

Потрібен консенсус

"Але потрібно розуміти, що у нас в країні низький рівень доходів, і багато людей, що виходять на пенсію, продовжують працювати. І, таким чином, пенсія стає ще одним джерелом доходів", - підкреслює Віталій Мельничук.

Крім того, важливо враховувати той факт, що в нашій країні спостерігається вкрай низький рівень довіри громадян до реформ у сфері пенсійного забезпечення, втім, як і до будь-яких інших ініціатив держави. "У суспільстві повинен бути консенсус, а я дуже сильно сумніваюся, що в нашому суспільстві він (з приводу підвищення пенсійного віку) є", - каже Віктор Колбун. Він вважає, що сьогодні було б доцільніше відкласти питання підняття пенсійного віку, а замість цього зайнятися опрацюванням всіх аспектів чинної пенсійної системи, включаючи накопичувальний рівень і недержавні пенсійні фонди.

У нашій країні спостерігається вкрай низький рівень довіри громадян до реформ у сфері пенсійного забезпеченняФото: unian

Зі слів експерта, у людей має виробитися довіра до пенсійної системи, а цього можна досягти лише шляхом підвищення її ефективності. "І паралельно з цими процесами можна було б говорити про підвищення пенсійного віку, про те, як це робити, почати дискусію з цього приводу в суспільстві, - зазначив Колбун. - Без діалогу з суспільством навіть монобільшість не зможе народ через коліно переламати. Якщо люди не розуміють, для чого все це, вони будуть чинити опір, і це може призвести до зміни влади, тому що це питання (пенсійний вік) є одним із найбільш чутливих, і може вивести на вулиці тисячі людей".

До речі, якщо влада вирішить реалізувати ідею підвищення пенсійного віку за моделлю, запропонованою Галиною Третьяковою, то реальний пенсійний вік українців буде збільшено на 12 місяців - до 61 року - лише в 2034-35 році (залежно від того, як і з якого року рахувати). У цей час пенсійного віку досягнуть українці, які народилися в ті самі 1970-80 роки, які, на відміну від нинішніх пенсіонерів, матимуть великі проблеми зі стажем із зазначених вище причин, а тому, вони навряд чи зможуть вийти на заслужений відпочинок навіть у 61 рік.

Базовий дохід

У нашій країні, якщо у людини немає потрібного стажу, скільки б йому років не було, пенсіонером не вважається. А це означає, що у такої людини немає пільг, які належать власникам звітного пенсійного посвідчення, включаючи безкоштовний проїзд у громадському транспорті. При цьому в багатьох країнах світу пільговий (і часто і безкоштовний) проїзд, так само як і безкоштовне відвідування, наприклад, музеїв, доступні людям, починаючи з певного віку (частіше за все, це 65 років), і навіть не тільки місцевим, а й іноземцям. В Україні ж навіть власник пенсійного посвідчення, що проживає, наприклад, у Житомирі, не зможе безкоштовно проїхати в метро Києва.

Крім того, у багатьох європейських країнах, крім трудової пенсії, яка, як і в Україні, також прив'язана до стажу, є базова пенсія (так званий нульовий рівень пенсійної системи). "Наприклад, у Нідерландах, для того щоб отримувати базову пенсію, потрібно просто прожити 10 років на території цієї країни. Щось схоже є і в інших європейських країнах. Така пенсія невелика - щоб людина з голоду не помер", - розповідає Віталій Мельничук.

Україні був би вкрай корисний такий досвід, а вітчизняній владі, замість того, щоб лякати громадян черговим підвищенням пенсійного віку, було б доцільно подумати, як забезпечити громадянам хоча б базовий дохід. Тим більше, що люди, які відпрацювали все життя на рідну країну, це цілком заслужили.

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга